بررسی ویژگی های فضایی یخبندان در محیط های شهری کشور ایران بر اساس تحلیل سلسه مراتبی ward

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICIWG06_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم کیخسروی

استادیار اقلیم شناسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

در این تحقیق جهت بررسی ویژگی های یخبندان شهرهای ایران در طی دوره آماری 2018-1985 ابتدا اما روزانه دمای حداقل ایستگاه های همدیدی از سازمان هواشناسی دریافت گردید. برای فراوانی روزهای یخبندان، روزهای که دمای هوا صفر و پایین تر از صفر درجه ثبت شده بود بعنوان روز یخبندان در نظر گرفته شد. برای بررسی شدت یخبندان در سطح شهرها، دمای 0 تا -1/1 را بعنوان یخبندان ضعیف، -1/1 تا -2/2 را بخبندان متوسط و - کمتر از -2/2 درجه سانتی گراد، بعنوان یخبندان شدید در نظر گرفته شد و تعداد روزهای یخبندان به تفکیک شدت های مختلف برای هر کدام از شهرها محاسبه گردید و در نهایت به کمک تحلیل انالیز سلسله مراتبی وارد، شهرهای که از لحاظ فراوانی وقوع یخبندان، فصل رشد ، شدت های یخبندان با همدیگر شباهت داشتند مشخص گردبد. نتایج بیانگر آن است که در شهرهای مورد مطالعه بطور متوسط فراوانی وقوع یخبندان از 0 تا 127 روز درطول سال متغییر است. در شهرهای نواحی ساحلی جنوبی یخبندانی اتفاق نمی افتد اما در نوار ساحلی شمالی کشور بعلت عرض جغرافیائی بالاتر، در طول سال حدود 7 روز یخبندان رخ می دهد. باترین رخداد یخبندان مربوط به شهرهای شمال غربی و غرب کشور (شهرهای شهرکرد، سقز و اردیبل) به علت عرض جغرافیایی بالا و همچنین ارتفاع زیاد، متوسط تعداد روزهای یخبندان در طول سال به 124 روز می رسد. از نظر شدت یخبندان، عامل ارتفاع منطقه و همچین مسیر سامانه های ورودی به ایران مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر شدت وقوع یخبندان های شدید است. در حالیکه در یخبندان های متوسط موقعیت پراکندگی ناهمواری های کوهستانی ایران از قبیل رشته کوه البرز، زاگرس و کوه های شمال شرقی کشور، دوری و نزدیکی به نواحی آبی و همچنین عرض جغرافیائی تاثیرگذار می باشند. از نظر فصل رشد یخبندان، در شهرهای ایران فصل رشد از 0 تا 7 ماه در بین شهرها متفاوت می باشد. در اقلیم گرم جنوب فصل یخبندانی اتفاق نمی افتد و طولانی ترین دوره رشد یخبندان با فراوانی 7 ماه ، متعلق به ایستگاه های سقز و زنجان در شمال غرب کشور و ایستگاه شهرکرد در ارتفاعات زاگرس در استان چهارمحال بختیاری است

کلیدواژه ها

یخبندان، فراوانی، تحلیل خوشه ای، شدت یخبندان، فصل رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.