تخمین تبخیر تعرق مرجع در مناطق نیمه خشک استان گلستان با استفاده از معادلات والیانتزاس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی سامانه های سطوح آبگیر باران
  • کد COI اختصاصی: RWCS08_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شهمرادی

کارشناسی ارشد رشته آبیاری و زهکشی دانشگاه تبریز

امیرحسین ناظمی

استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

علی اشرف صدرالدینی

استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

ایران به لحاظ ریزش های جوی کم و منابع آبی محدود، سرزمینی خشک محسوب می شود، لذا با استفاده بهینه و پایدار از این منابع آبی می توان با این شرایط خشكی سازگار شد. یكی از مولفه هایی که با تخمین دقیق آن می توان به برنامه ریزی و تعیین دوره آبیاری، مدل بندی بیلان آبی هر منطقه و در نهایت مدیریت بهینه منابع آبی دست یافت، تبخیر تعرق گیاه مرجع می باشد. راه های زیادی برای برآورد این پارامتر وجود دارد که روش های مستقیم آن نظیر لایسیمترها هزینه ی زیادی نیاز دارد لذا در اغلب موارد از روش های غیرمستقیم استفاده می شود. روش فائو پنمن مانتیث تنها روش استاندارد معرفی شده می باشد. این روش نیازمند داده های زیادی می باشد و از آنجایی که در اغلب ایستگاه ها با محدودیت داده مواجه هستیم، لذا استفاده از معادلاتی که تحت شرایط محدود بودن داده ها، تبخیر تعرق مرجع را با دقت بالایی برآورد کنند ضروری می باشد. برخی از جدیدترین روش های تخمین تبخیر تعرق مرجع در شرایط محدودیت داده، معادلات والیانتزاس می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه دقت معادلات والیانتزاس در برآورد تبخیر تعرق مرجع در شرایط محدودیت داده برای اقلیم نیمه خشک استان گلستان و مقایسه آن با روش استاندارد فائو پنمن مانتیث می باشد. معادلات استفاده شده در این پژوهش شامل معادلات 1،3، 7 والیانتزاس می باشد. نتایج نشان دادند که از بین معادلات والیانتزاس معادله 7 بهترین نتایج را با مقادیر R2 در بازه 0/968 تا 0/999 نشان داد. بنابراین با توجه به محدود بودن داده های اقلیمی در ایستگاه های مختلف، معادله 7 توانایی جایگزینی به جای معادله فائو پنمن مانتیث را در شرایط محدودیت داده در مناطق نیمه خشک دارا می باشد.

کلیدواژه ها

تبخیر تعرق مرجع، نیمه خشک، معادلات والیانتزاس، محدودیت داده، روش های تجربی، فائو پنمن مانتیث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.