نقش واسطه ای افسردگی و اضطراب در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو
محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 16، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 310
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSJ-16-4_006
تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1399
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماری های مزمن بوده و نیاز به خودمراقبتی دارد. هدف از مطالعه حاضر،تعیین نقش واسطه ای افسردگی و اضطراب در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو بود.
مواد و روشها: تعداد 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (57 زن، 51 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. این بیماران به روش نمونه گیری هدفمند از بین افراد مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران در سال 1396 انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش، پرسشنامه استاندارد 21-DASS، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی (SDSCA) را از طریق خود گزارشی تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص های آمار توصیفی میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که خودمراقبتی و راهبردهای سازش یافته تنظیم شناختی هیجان با اضطراب، افسردگی و استرس دارای همبستگی منفی معنادار و راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان با اضطراب، افسردگی و استرس دارای همبستگی مثبت معنادار هستند (P>0.01). نتایج تحلیل مسیر نیز حاکی از نقش واسطه ای افسردگی و اضطراب در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو بود.
نتیجهگیری: با توجه به اطلاعات حاصل، در زمینه خودمراقبتی در بیماران دیابتی، مداخلات روانشناختی را به منظور تنظیم هیجانات و کاهش افسردگی و اضطراب مورد توجه قرار داد.
کلیدواژه ها:
Anxiety ، Depression ، Emotional Regulation ، Self-care ، افسردگی ، اضطراب ، تنظیم هیجان ، خودمراقبتی
نویسندگان
سمیه رامش
PhD student of Health psychology, Department of Psychology, Faculty of Psychology and Education, University of Tehran, Tehran, Iran
مونا قاضیان
MSc Clinical Psychology, Department of Psychology, Faculty of Psychology and Education, University of Tehran, Tehran, Iran
امین رفیعی پور
Assistant Professor, Department of Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran
علیرضا صفری
MSc Clinical Psychology, Department of Psychology, Faculty of Psychology and Education, Islamic Azad University Science and Research Branch, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :