بررسی تناسب شاخصهای ارگونومی تجهیزات بیمارستانی با ابعاد آنتروپومتریک پرستاران زن
محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 5، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 336
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOHE-5-4_005
تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1399
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: فقدان دادههای آنتروپومتری در طراحی ایستگاههای کاری و تجهیزات میتواند منجر به آسیبهای مرتبط با کار شود؛ از این رو ایجاد بانک اطلاعات آنتروپومتریک ضروری میباشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی تناسب شاخصهای ارگونومی تجهیزات بیمارستانی با ابعاد آنتروپومتریک پرستاران زن در یکی از بیمارستانهای آموزشی و درمانی شهر سبزوار انجام شد.
مواد و روشها: در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر 96 نفر از پرستاران زن به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و در فاز ابتدایی، پرسشنامه دموگرافیک و فرم Body Map را تکمیل نمودند. در ادامه علاوه بر قد و وزن، اندازهگیری 14 بعد از ابعاد آنتروپومتریک پرستاران زن توسط متخصص ارگونومی و به وسیله کولیس آنتروپومتری انجام شد. همچنین جهت مقایسه ابعاد آنتروپومتریک پرستاران زن با ابعاد تجهیزات موجود در بیمارستان، ابعاد 10 وسیله پرکاربرد در بیمارستان اندازهگیری گردید. در ادامه، دادهها توسط نرمافزار SPSS و آزمون آماری کای اسکوئر، Fisher، T، Mann-Whitney و آمار توصیفی در سطح معناداری 0/05 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از شیوع بالای دردهای اسکلتی- عضلانی در بین پرستاران زن بهویژه در نواحی گردن، کمر، پشت، شانه و زانو بهترتیب با 73/7، 70/62، 69/38، 14/55و 32/48 درصد بودند. همچنین بررسی ابعاد آنترومتریک شرکتکنندگان در پژوهش و اندازهگیری ابعاد تجهیزات موجود در بیمارستان نشان داد که در بسیاری از ابعاد از جمله حد دسترسی، ارتفاع شانه ایستاده و ارتفاع آرنج ایستاده با تجهیزاتی از قبیل پایه سرم، ترالی، ایستگاه پرستاری قفسه دارویی و تخت بستری تناسبی وجود ندارد.
نتیجهگیری: متأسفانه با وجود تفاوتهای موجود در ابعاد بدنی پرستاران زن، وسایل و تجهیزات مورد استفاده تناسبی با ابعاد آنتروپومتریک بدن شرکتکنندگان در پژوهش نداشتند. توجه به این مسأله جهت کاهش بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی امری ضروری میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه ابارشی
Sabzevar university of medical sciences
رضا حکمت شعار
Sabzevar university of medical sciences
صدیقه رستاقی
Department of Biostatistics, Faculty of Health, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
زهرا شریفی
Research Center on Social Determinants of Health , Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :