تاثیر مصرف حاد مقادیر مختلف کافئین بر زمان رسیدن به واماندگی، سطوح استراحتی و پاسخ-های عوامل همودینامیک در مردان جوان ورزشکار
محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 15، شماره: 4
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 356
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSJ-15-4_008
تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: کافئین یک محرک فیزیولوژیکی پرمصرف در سراسر جهان است که از طریق منابع طبیعی مانند قهوه و چای و منابعی که در حال حاضر به صورت نوشیدنی های انرژی زا و مکمل های غذایی در بازار عرضه می شوند، دریافت می گردد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کافئین (دوزهای mg/kg 2/5 و mg/kg5) بر زمان رسیدن به واماندگی، سطوح استراحتی و پاسخهای قلبی- عروقی در مردان ورزشکار انجام شد.
روش کار: هشت دانشجوی پسر ورزشکار به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در یک طرح متقاطع در سه حالت کنترل، دوز mg/kg 2/5 کافئین و دوز mg/kg5 کافئین قرار گرفتند. پروتکل ورزشی شامل دویدن واماندهساز (با استفاده از آزمون بروس) روی نوار گردان بود. فشار خون، ضربان قلب و شاخص اکسیژن مصرفی میوکارد، در سه مرحله (قبل، یک ساعت پس از مصرف کافئین و بلافاصله پس از رسیدن به واماندگی) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون شاپیرو- ویلک، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (در سطح معنیداری 0/05) و آزمون تعقیبی بونفرونی (در سطح معنی داری 0/0167) تحلیل شدند.
یافته ها: داده ها نشان دادند که مصرف هر دو دوز (mg/kg 2/5 و mg/kg5) کافئین موجب افزایش معنادار زمان رسیدن به واماندگی شد (0/016>P). به علاوه، مصرف دوز mg/kg 5 کافئین باعث افزایش معنادار فشار خون سیستولی و شاخص اکسیژن مصرفی در حالت استراحت، ضربان قلب، فشار خون سیستولی و شاخص اکسیژن مصرفی در حالت بلافاصله پس از رسیدن به واماندگی شد (0/016>P).
نتیجه گیری: به نظر می رسد، مردان ورزشکار برای بهبود زمان رسیدن به واماندگی می توانند از دوز پایین کافئین (mg/kg2/5) به جای دوزهای بالاتر(mg/kg5) آن، بدون اثرات جانبی مخرب قلبی- عروقی در زمان یک ساعت قبل از فعالیت ورزشی سود ببرند. برای نتیجه گیری قطعی مطالعات بیشتری ضرورت دارد.
کلیدواژه ها:
Caffeine ، Blood pressure ، RPP ، Time to exhaustion ، Male athlete ، کافئین ، فشار خون ، شاخص اکسیژن مصرفی میوکارد ، زمان رسیدن به واماندگی ، مردان ورزشکار
نویسندگان
مجید کاشف
Faculty of Physical Education & Sport Sciences, Shahid Rajaee Teacher Training University, Tehran, Iran.
خلیل اله منیخ
Faculty of Physical Education & Sport Sciences, Shahid Rajaee Teacher Training University, Tehran, Iran.
علیرضا کاشف
Faculty of Physical Education & Sport Sciences, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :