تجزیه فیتوشیمیایی اندامهای مختلف گیاه خودرو ریواس (Rheum ribes) در مرحله گلدهی (مطالعه موردی ارتفاعات روستای کاریزک از توابع شهرستان کاشمر)
محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 11، شماره: 42
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 340
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-11-42_008
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1399
چکیده مقاله:
آزمایشی بهمنظور تجزیه فیتوشیمیایی ترکیبات گیاه هرز خودرو ریواس (Rheumribes) در مرحله فنولوژیکی گلدهی در آزمایشگاه علوم علفهایهرز دانشگاه گنبدکاووس در سال 1394 انجام شد. نمونههای گیاهی ریواس از ارتفاعات اطراف روستای کاریزک از توابع شهرستان کاشمر جمعآوری شد. پس از شناسایی گونه گیاه ریواس اندامهای مختلف به تفکیک ساقه، برگ و گل آذین از یکدیگر جدا، خشک و نهایتاً پودر گردید. سپس مقادیر ترکیبات شیمیایی نظیر میزان ماده آلی، خاکستر خام، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، نشاسته و کربوهیدراتهای محلول و میزان فنل کل در اندامهای مورد بررسی و مخلوطی از اندامها براساس روشهای استاندارد فیتوشیمیایی مورد اندازهگیری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنیداری میان اندامهای مختلف گیاه ریواس از لحاظ صفات فیتوشیمیایی مورد بررسی بود. براساس نتایج، بیشترین درصد معنیدار ماده آلی، خاکستر خام، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بهترتیب مربوط به اندام گل آذین، دو اندام ساقه و برگ، برگ و گل آذین، ساقه و گلآذین بود. بیشترین میزان نشاسته و کربوهیدراتهای محلول بهترتیب مربوط به ساقه و دو اندام برگ و مخلوطی از اندامها بود. مطالعه حاضر همچنین نشان داد که بیشترین میزان معنیدار فنل کل مربوط به اندام گل آذین و مخلوطی از اندامها بود. در حالیکه کمترین میزان فنل کل در اندام ساقه مشاهده شد. بهطورکلی نتایج نشان داد که میزان ترکیبات فیتوشیمیایی مورد اندازهگیری در اندامهای مختلف ریواس، متنوع بود. بنابراین با توجه به زیست توده تولیدی بالای گیاه هرز خودرو ریواس و نقش ترکیبات فنلی بههمراه میزان مناسبی از برخی متابولیتهای اولیه، بهینهسازی روشی مناسب جهت استخراج این ترکیبات ضروری بهنظر میرسد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ابراهیم غلامعلی پور علمداری
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گنبدکاووس، ایران
فاطمه مکاری
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گنبدکاووس، ایران
جواد بیات کوهسار
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گنبدکاووس، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :