اثرات میان مدت مدیرِیت چرا در برخی از خصوصیات خاک در مراتع حوزه آبخیز سد لار

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,146

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_577

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

مراتع به عنوان منابع عظیم طبیعی در جهت تامین نیازهای انسـان و بـه عنوان یکی از عوامل اصلی در توسعه پایدار محسوب می شوند . متاسـفانه به علت بهره برداری نادرست از مراتع کشور از طریق تبدیل بـه اراضـی کشاورزی، چرای بی رویـه و خـارج از فصـل، بوتـه کنـی و غیـره ، رونـد تخریب آنها رو به افزایش بوده است . خاک و پوشش گیـاهی دو عنصـر مهم در تعیین پتانسیل تولید و بهره برداری از مراتع محسوب می شـوند و عدم تعادل بین ظرفیـت مرتـع و تعـداد دام باعـث تغییـرات زیـادی در پوشــش گیــاهی و خصوصــیات مختلــف خــاک مــیشــود(2) از ســوی دیگرگسترش و بهره برداری صحیح از مراتع علاوه بر نقـش مسـتقیم در تولید علوفه بیشتر ، در جهت حفظ خاک نیز نقش بـه سـزائی دار د . تولیـد علوفه مناسب در مراتع وبه تبع آن تولید فرآوردههای دامی بستگی به حاصلخیزی خاک و وجود عناصر معدنی مورد نیاز گیاه در آن دارد . تولیـد علوفه در مراتع سبب تخلیه بخش قابل جذب عناصر اصلی مو رد نیاز گیاه از خاک مرتع می شود که در صورت عدم جایگزینی و اعمال مدیریت نـا مطلوب در کنترل مواد غذایی خاک تداوم تولید میسر نخواهد بود (1) بـه همین سبب بهرهبرداری صحیح از مراتع نیاز به کسب اطلاعات کـافی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، مقدار عناصر غذایی و تاثیر آنها در پوشش گیاهی مرتع و همچنین روند چرخه عناصر غذایی در مجموعه خاک، پوشش گیاهی و دام دارد . با توجـه بـه اینکـه خصوصـیات خـاک علاوه بر نحوه مدیریت تابع زمان و تغییرات فصـلی اسـت، لـذا ضـرورت انجام یک بررسی دقیق در مورد اثرات چرای دام در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مراتع و ارتباط آنها با پوشـش گیـاهی در سـطح وسـیع وجود دارد . همچنین لازم است در مورد باز گردان عناصر غذای مهم مثل ازت، فسفر و پتاسیم به خاک تحت شرایط چـرای مختلـف و در شـرایط اقلیمی متفاوت مطالعات بیشتری انجام شود . با تحقیـق در چنـد منطقـه کشور اجرا گرد ید که نتایج مربوط به مطالعات دو سـاله خـاک در منطقـه لار در این مقاله گزارش گردیده است .

نویسندگان

میرسید حسینی

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

محمد چائی چی

دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Haynes, R. J. and P. H. Williams. 1994. Nutrient cycling ...
  • Holechek, J., R. D. Pieper, C.H. Herbel. 1995. Range manag ...
  • Page, L. A. 1982. Methods of soil analysis part 2. ...
  • نمایش کامل مراجع