بررسی خواص فیتوشیمیایی و خواص بیولوژیکی قارچ خوراکی وحشی Pleurotus ostreatus منطقه کوهستانی آبیدر استان کردستان ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی بزرگ بهداشت و صنایع غذایی
  • کد COI اختصاصی: HFICONF01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 496
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شعله قلاسی مود

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری

امین نامنی

فارغ التحصیل تحصیلات تکمیلی گروه شیمی

چکیده

گونه های مختلفی از قارچ های خوراکی وحشی در شمال، شمال غربی و غرب ایران به ویژه استان کردستان، به عنوان یک غذای خوشمزه با اثرات دارویی و درمانی بسیار زیاد از دیرباز مورد استفاده اهالی بومی این مناطق بوده است، علیرغم ارزش غذایی این قارچ ها اما اطلاعات کمی در مورد خواص فیتوشیمیایی و فعالیت های ضد باکتریایی آنها وجود دارد. در این پژوهش برای اولین بار، خواص شیمیایی و ضد باکتریایی قارچ خوراکی وحشی Pleurotus ostreatus از استان کردستان، شهرستان سنندج، ارتفاعات موسوم به آبیدر مورد مطالعه قرار گرفت. منطقه آبیدر به دلیل تنوع در خاک و شرایط آب و هوایی مناسب یکی از غنی ترین مناطق برای رشد و نمو قارچ های خودرو خوراکی شناخته شده است. در این پزوهش، عصاره های متانولی قارچ P. ostreatus (استخراج به روش خیساندن) با استفاده از روش های استاندارد با هدف ارزیابی خواص تقویت کننده سلامتی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از بررسی های فیزیکوشیمیایی و فاکتورهای تغذیه ای میزان هریک از پارامترها بر اساس وزن خشک قارچ بدین ترتیب می باشد، پروتئین خام (41/28 گرم بر صد گرم)، چربی خام (6/62 گرم بر صد گرم)، فیبر خام (18/32 گرم بر صدگرم) و انرژی کل (239/5 کیلوکالری). مس، آهن، کلسیم، فسفر، سدیم و پتاسیم نیز به مقدار قابل توجهی در قارچ مورد پژوهش تشخیص داده شد. خواص ضد باکتریایی عصاره های مختلف قارچ نیز در برابر سه سویه باکتریایی (استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا) مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تأثیر حلال های مختلف بر روی میکروارگانیسم ها، از روش انتشار در حفره آگار استفاده شد. بیشترین فعالیت بازدارندگی در برابر اکتری اشریشیاکلی (PTCC1399) با 0/2±22 میلی متر (قطر منطقه مهار) برای عصاره متانولی و کمترین فعالیت مهاری در برابر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC25925) با 0/1±17 میلی متر (قطر منطقه مهار) برای عصاره اتانولی مشاهده شد.

کلیدواژه ها

قارچ خوراکی وحشی، عصاره متانولی، بررسی های فیتوشیمیایی، فعالیت های آنتی باکتریایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.