ارزیابی اثر پراکنش مکانی علفهای هرز بر عملکرد دانه عدس (.Lens culinaris L) در شرایط دیم
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 22، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 348
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-22-2_003
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
علفهای هرز یکی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد در گیاهان خانواده بقولات هستند، بنابراین آگاهی از برهمکنش علفهای هرز و گیاه زراعی و نیز شناخت الگوی نوسانات مکانی آنها در مزرعه برای کاهش خسارت آنها بر گیاهان زراعی حائز اهمیت است. به منظور ارزیابی اثر علفهای هرز بر عملکرد دانه عدس و بررسی الگوی توزیع مکانی آنها، آزمایشی طی سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی اجرا شد. نمونهبرداری سیستماتیک از صفات و شاخصهای علفهای هرز شامل تراکم، درصد تاج پوشش، ارتفاع و وزن خشک بوته و گیاه عدس شامل درصد تاج پوشش و عملکرد دانه در دو مرحله قبل از گلدهی و در زمان رسیدگی فیزیولوژیکی عدس انجام شد. روابط بین علفهای هرز و عملکرد دانه عدس با استفاده از روابط رگرسیونی و نقشههای مربوط به صفات علفهای هرز و عدس نیز با استفاده از روش درونیابی کریجینگ استخراج شدند. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم و درصد تاج پوشش علفهای هرز از صفر تا 10 (بوته در متر مربع و یا درصد) عمکرد عدس به ترتیب 2/6 و 7/6 گرم در متر مربع کاهش یافت. افزایش وزن خشک علف علفهای هرز از صفر تا 10 گرم در متر مربع منجر به کاهش عملکرد عدس به مقدار 4/2 گرم در متر مربع شد. نقشههای توزیع مکانی نیز نشاندهنده تغییرات مکانی عملکرد دانه عدس تحت تأثیر علفهای هرز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از نقشههای مکانی صفات و شاخصهای علفهای هرز و عدس در کنار روشهای مرسوم، روش تکمیلی دقیق و مناسبی جهت درک و تفسیر بهتر روابط بین آنها است.
کلیدواژه ها:
Competition of weeds ، Geostatistics ، Legumes ، Lentil and Yield loss. ، بقولات ، رقابت علفهای هرز ، زمینآمار ، کاهش عملکرد و عدس
نویسندگان
نگین زرگریان
Razi University, Kermanshah, Iran
علیرضا باقری
Razi University, Kermanshah, Iran
ایرج نصرتی
Razi University, Kermanshah, Iran
فرزاد مندنی
RRazi University, Kermanshah, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :