سال انتشار: 1397
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 37، شماره: 162
کد COI مقاله: JR_JHRE-37-162_002
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 6
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 18 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله در جستجوی معنایی نو برای مفهوم گونه و گونهشناسی در معماری (مطالعه موردی: خانه گونه تالاردار شهر تفت)
چکیده مقاله:
نتایج تحقیقات معاصر در گفتمان گونهشناسی، تضادهای فراوانی در تعریف ماهیت و مفهوم گونه و گونهشناسی در معماری، بهعنوان یک تصویر ساده و کلی که گروهی از ساختمانها را نمایندگی میکند، نشان میدهد. در این تعاریف برخی جنبههای شکلی و برخی دیگر ابعاد معنایی و شهودی گونه را مد نظر داشتهاند. تحقیق حاضر در جستجوی تعریف واقعی و مبتنی بر شواهد میدانی و تاریخی، از گونه و گونهشناسی است که امکان حضور ماده (کالبد) و معنا را بهصورت در هم آمیخته فراهم نماید. این مقاله با روش توصیفی ـ تحلیلی به معرفی و نقد اندیشههای معاصر در گونه و گونهشناسی میپردازد و تعریفی پیشنهادی از گونه و گونهشناسی بهعنوان «شِمایی مرکب از اندامهای کالبدی و طرحوارهها» ارائه مینماید. از این رو «شِما» بهعنوان نماینده گروهی از بناها در ذهن معمار، سه بعدِ کالبدی و شیوه زندگی عجین شده ساکنان بنا(باشندگان)، با اندامهای کالبدی را در برمیگیرد. در این تعریف، استخراج طرحوارهها، از فهم تجربه زندگی باشندگان در بنا حاصل میشود و محقق را با منطق ایجاد و کاربردِ فضاها و حس زیستن در اندامهای معماری آشنا مینماید. آگاهی به این احساسات و تجربیات در کنار اندامهای کالبدی، معنای گونه را از یک تعریف صرفاً مادی خارج میسازد و تعریف آنرا به منابع مذهبی و فرهنگی، اقلیم و ... پیوند میزند. تفاوت عمده در معنای گونه در تعریف پیشنهادی با نوشتههای مشابه در آثار غربی، استناد بههمین منابع درونی میباشد یعنی معماران، ساکنان و تجربیات معماری که از آثار برجای مانده قابل تشخیص است. در ادامه، براساس تعریف و روش پیشنهادی در گونهشناسی، خانه گونه تالاردارِ رون راسته، بهعنوان یک نمونه از گونههای سکونت در شهر تفت، که در مطالعات گونهشناسانه مسکن بومی شهر تفت براساس روششناسی پیشنهادی در این مقاله حاصل آمده است، ارائه و تحلیل میشود. در نهایت در این پژوهش، بهدلیل ریشه و سابقه زیستشناسانه و شکلی واژه گونه، عبارت «دستگاه معماری» پیشنهاد و جایگزین میشود که با توجه به ماهیت آن، معادل نزدیکتر و مناسبتری برای واژه گونه در معماری است. دستگاه معماری، شِمایی است که با داشتن یکسری از ویژگیهای مادی (اندامهای کالبدی) و غیر مادیِ (طرحوارههای عجین شده با اندامها) مشخص، یک شخصیت متمایز از سایر قالبها عرضه میکند.
کلیدواژه ها:
Type, Typology, Abstract image, Physical body, Scheme, Taft vernacular houses, Architectural Modal System., گونه, گونهشناسی, شِما, اندامهای کالبدی, طرحواره, مسکن بومی شهر تفت, دستگاه معماری.
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1154898/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:معماریان، غلامحسین و دهقانی تفتی، محسن،1397،در جستجوی معنایی نو برای مفهوم گونه و گونهشناسی در معماری (مطالعه موردی: خانه گونه تالاردار شهر تفت)،،،،،https://civilica.com/doc/1154898
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، معماریان، غلامحسین؛ محسن دهقانی تفتی)
برای بار دوم به بعد: (1397، معماریان؛ دهقانی تفتی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.