خوانش پیوند سازمان فضایی خانه و شیوه زندگی در معماری بومی (مطالعه موردی: شهر بُشرویه)
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 37، شماره: 164
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 356
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-37-164_006
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
بسیاری از نظریه پردازان حوزه محیط و رفتار، شیوه زندگی و نظام رفتاری حاصل از آنرا بهعنوان عینی ترین بیان های فرهنگ سکونت میدانند. انسان و نیازهای او طبق نظر محققان، عامل اصلی در طراحی فضا و روابط میان آن است که چنانچه به درستی صورت گیرد، میتواند در خلق محیطهای مطلوبتر راهگشا باشد. طیف متنوع نیازهای انسان از نیاز به خلوت و قلمرویابی تا تماس اجتماعی و تعامل با دیگران در روابط درونی افراد خانواده، طراحی خانه را به ویژه به لحاظ سازمان فضایی و نحوه استقرار فضاهای عمومی، نیمه عمومی و خصوصی درون خانه و در کنار یکدیگر بسیار حساس و قابل تأمل میسازد.
روش زندگی، به نحوه زندگی انسانها که انتخاب میکنند مربوط میگردد و بر ایدهالها، قواعد، قوانین، رفتارهای روزمره زندگی و نظایر آن استوار است. لذا خوانش و فهم چگونگی اثر بخشی شیوه زندگی و آداب رفتاری ناشی از آن بر شکلگیری فرم و سازمان فضایی خانههای بومی بسیار حائز اهمیت میباشد.
این تحقیق از گونه پژوهش موردی با استفاده از روش تحقیق ترکیبی شامل روشهای توصیفی، تحلیلی و در نهایت مصاحبه و تهیه پرسشنامه و قیاس تطبیقی صورت گرفته است. نمونه انتخاب شده، بافت تاریخی شهر بشرویه میباشد. در این بافت معماری مسکونی دورههای تیموری، صفوی و قاجار در بومیترین شکلهای خود مشاهده میشود که ویژگی اساسیاش، علاوه بر سالم بودن، تداوم و نفوذ آن در مناطق پیرامونی است.
نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد ویژگیهای شیوه زندگی بومی و سیستمهای فعالیت ناشی از آن به ویژگیهای خاص استقرارها و محیطها انجامیده و دلایل تنوع آنها و در نتیجه ارتباط بین شیوه زندگی و محیط ساخته شده مصنوع را شرح میدهند. لذا بایستی اذعان داشت شیوه زندگی و سیستمهای فعالیت، هر دو باهم، در تحلیل و طراحی بسیار مفید هستند و طراحان و برنامهریزان را در رسیدن به الگوی مسکن مناسب منطقه یاری میرسانند.
کلیدواژه ها:
lifestyle ، behavioral system (activity systems) ، spatial arrangement of house ، Boshrooyeh ، vernacular architecture. ، شیوه زندگی ، نظام رفتارها(سیستم فعالیتها) ، سازمان فضایی خانه ، بشرویه ، معماری بومی.
نویسندگان
سیدمهدی مداحی
Assistant Professor, Faculty Member of Architecture and Urban Planning Khavaran Institute of Higher Education of Mashhad. Ph.D. of Architecture, Iran University of Science and Technology, Tehran. sm.madahi@gmail.com
غلامحسین معماریان
Professor of School of Architecture and Urban Planning, Iran University of Science and Technology. Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :