ارزشیابی اثرات اجرای طرح ویژه بهسازی بر توسعه مسکن روستایی(مطالعه موردی: دهستان ابریشم)
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 37، شماره: 164
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-37-164_001
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی براساس اهداف کلان برنامه چهارم توسعه کشور تدوین و هدف گذاری شده است. این طرح، متأخرترین و از مهمترین طرحهای عمرانی کشور میباشد. طرحی که با هدف تأمین مسکن مناسب، مقاوم روستایی، حفظ هویت معماری بومی، ارتقای بهداشت محیط، بهینهسازی مصرف انرژی و ... شکل گرفت. در قالب این طرح مقرر گردیده است که نیمی از واحدهای مسکونی روستایی کشور (دو میلیون واحد)، توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نوسازی گردد. پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی اثرات اجرای طرح مقاومسازی مسکن روستایی در دهستان ابریشم تهیه شده است. روش پژوهش، توصیفی– تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر دهستان ابریشم است که طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی در آن اجرا شده است. در این دهستان، حدود 318 نفر از مردم روستاهای مورد مطالعه از 3138 خانوار موفق به دریافت وام شدند. برای تعیین حجم نمونه از روش کوکران استفاده شد. برای انتخاب نمونه از روشهای نمونهگیری طبقهای و تصادفی استفاده شده است. براساس این روش، 94 خانوار بهعنوان جامعه نمونه تعیین شدند. برای جمعآوری اطلاعات از روشهای کتابخانهای و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده گردیده است. برای تحلیل دادهها، از روشهای آماری استنباطی نظیر آزمون فریدمن، آنوا و کولموگروف اسمیرنوف استفاده شده است. براساس یافتههای تحقیق این نتیجه حاصل شد که تحولات کمی و کیفی بوجود آمده در واحدهای مسکونی جدید در انطباق با نیاز غالب روستاییان (خانوارهای نمونه) بوده است. طرح در عین برخورداری از اثرات مثبت در کمیت و کیفیت مسکن روستایی، از جنبه نوع نگرش و مدیریت اجرا نیازمند بازنگری و اصلاح است. نوآوری مقاله حاضر، در بخش نتیجه آن است، زیرا نتیجه حاصل شده متفاوت با نتایج سایر پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه است. در سایر پژوهشها، طرح مقاوم سازی مسکن ، زمینه تحول مسکن روستایی را به سمت مسکن شهری سوق داده و پیوستگی ساختاری– کارکردی در مسکن را متزلزل ساخته است. ولی تحقیق حاضر به نتیجهای متفاوت در محدوده مورد مطالعه رسیده است.
کلیدواژه ها:
housing ، special improvement plan for housing ، housing development ، rural areas ، Abrisham rural district. ، مسکن ، طرح ویژه بهسازی مسکن ، توسعه مسکن ، نواحی روستایی ، دهستان ابریشم.
نویسندگان
فرهاد عزیزپور
Associate Professor in Geography and Rural Planning, Department of geography and rural planning, Kharazmi University, Tehran, Iran.
زهره صادقی
M.A in Geography and Rural Planning, Kharazmi University of Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :