سال انتشار: 1399
محل انتشار:
فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 39، شماره: 171
کد COI مقاله: JR_JHRE-39-171_007
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 109
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 16 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله گونهشناسیِ «ساختار درونی فرم» با رویکرد شکلی آرگان (نمونه موردی: پلسکونتگاههای تاریخی ایران)
چکیده مقاله:
در تعریف ماهیت معماری به شکل مکرر با سه عنصر روبهرو میشویم که هیچکدام نمیتوانند از معماری کنار گذاشته شوند؛ گونه، عملکرد و ساخت. این دغدغهها میتوانند کمابیش با سه اصلی که ویتروویوس درباره معماری مطرح کرده بود یعنی زیبایی، سودمندی و استواری، ارتباط داده شوند. بنا به تعریف جولیو کارلو آرگان، گونه در سطوح متفاوتی همچون ترکیببندی شکلی، سازه و عناصر تزئینی اعمال میشود. از نظر آرگان پیوند دادن گونهشناسی به فن- ساخت آن را به پایهای مطمئن در تحقیقات فرمی تبدیل خواهد ساخت. گونه به این شکل به «ساختار درونی یک فرم» یا اصلی که دربردارنده امکان تنوع شکلی بینهایت و تغییر و اصلاح در ساختار خود است تبدیل میشود. سؤالات اصلی پژوهش پیرامون مسئله گونهشناسی پلسکونتگاههای تاریخی ایران (پلهایی که فضاهایی برای تأمین سکونت را در خود جای دادهاند) و حفظ و استمرار سنتهای معماری گذشته در راستای پاسخگویی به نیازهای جدید در این دسته بناها، شکل گرفت. برایناساس پژوهش حاضر سعی خواهد کرد با نگاه به سطوح گونهشناسی موردنظر آرگان، با بررسی و تحلیل فضای خالی بهعنوان فضای قابل کاربرد در پلسکونتگاههای موردمطالعه و نقش سازهای آنها در کاهش فشار طاقها و افزایش مقاومت پلها در مقابل نیروهای وارده، گونهبندی مناسبی برای 10 پلسکونتگاه تاریخی موردمطالعه ارائه دهد. روش تحقیق توصیفیتحلیلی و گردآوری دادهها و اطلاعات از طریق منابع کتابخانهای و مشاهدات میدانی صورت پذیرفتهاست. یافتههای گونهشناسانه حاکی از چهار گونه پلسکونتگاه است؛ گونۀ اول با بیشترین درصد فراوانی دارای اندامهای فضایی (اتاقها) در درون پایههای پل میباشد، که براساس تعداد طبقات به دو زیرگونۀ یک و دو طبقه تقسیم میشود؛ در گونۀ دوم اتاقها در روی پایهها در فضای بین دو تیزه طاق؛ در گونۀ سوم در دو سوی پل و بهعنوان تعریف ورودی؛ و در گونۀ چهارم بهصورت ترکیبی از دو یا سه گونۀ قبلی در ساختار پل استقرار یافتهاند.
کلیدواژه ها:
Typology ، Argan's theory ، bridge- caravanserais of Iran ، structure-architecture interaction ، گونه شناسی ، تئوری آرگان ، پلسکونتگاه های ایران ، تعامل سازه و معماری.
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا JR_JHRE-39-171_007 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1154820/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:پورمحمدی، پریا و مفاخر، فرشاد و ساعدسمیعی، اصغر و متین، مهرداد،1399،گونهشناسیِ «ساختار درونی فرم» با رویکرد شکلی آرگان (نمونه موردی: پلسکونتگاههای تاریخی ایران)،https://civilica.com/doc/1154820
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1399، پورمحمدی، پریا؛ فرشاد مفاخر و اصغر ساعدسمیعی و مهرداد متین)
برای بار دوم به بعد: (1399، پورمحمدی؛ مفاخر و ساعدسمیعی و متین)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- Argan, Guilio Carlo. (1963), On the Typology of Architecture. Translated ...
- Leupen, Bernard; Grafe, Christoph; Kornig, Nicola; Lampe, Marc; Zeeuw, peter ...
- بوستانی، آرش. (1380)، طرح مرمت پل کشکان، پایاننامه کارشناسی ارشد، ...
- پارسی، فرامرز. (1386)، پلهای تاریخی ایران، مجله معمار، شمارۀ 47، ...
- دلاواله، پیترو. (1370)، سفرنامه پیترو دلاواله، ترجمه: شعاع الدین شفا، ...
- سجادی، علی. (1382)، پل کشکان در مسیر راههای تاریخی لرستان، ...
- سیدیان، سیدعلی؛ علینیا، سعید؛ حیدرنتاج، محید. (1396)، گونهشناسی بافت نمای ...
- طباطبائی زواره، سیده مریم؛ ولیبیگ، نیما؛ عظیمی، مریم؛ شهبازی چگنی، ...
- فرشاد، مهدی. (1362)، تاریخ مهندسی ایران، انتشارات گویش، تهران. ...
- فرشید نیک، فرزانه؛ افهمی، رضا. (1389)، پل- سکونتگاه، سیر تکامل ...
- لنگ، جان. (1388)، آفرینش نظریه معماری: نقش علوم رفتاری در ...
- مخلصی، محمدعلی. (1379)، پل های قدیمی ایران، سازمان میراث فرهنگی، ...
- مروج تربتی، خاطره؛ پورنادری، حسین. (1392)، بررسی تداوم سنت های ...
- معماریان، غلامحسین. (1384)، سیری در مبانی نظری معماری، انتشارات سروش ...
- معماریان، غلامحسین؛ طبرسا، محمدعلی. (1392)، گونه و گونهشناسی معماری، نشریه ...
- معماریان، غلامحسین؛ دهقانی تفتی، محسن. (1396)، در جستجوی معنایی نو ...
- نزبیت، کیت. (1393)، تئوری معماری پست مدرن، جلد 1: پیش ...
- نزبیت، کیت. (1397)، نظریه های پسامدرن در معماری، ترجمه محمدرضا ...
- نقره کار، عبدالحمید. (1390)، مبانی نظری معماری، دانشگاه پیام نور، ...
- نواری، نیلوفر؛ خلیل زاده، ساینا؛ تهرانی، فرهاد. (1387)، پل بازارهای ...
- همایون، غلامعلی. (1348)، اسناد مصور اروپاییان از ایران، جلد 2، ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.