مقایسه اثربخشی برنامه ایمنسازی تربیتی– اجتماعی مبتنی بر رویکرد اسلامی با ایمنسازی در برابر استرس بر سبک زندگی دانشآموزان دختر با رفتارهای پرخطر دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان یزد
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 17، شماره: 5
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 385
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBS-17-5_006
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: رفتارهای پرخطر و سبک زندگی ناسالم عاداتی است که به طور معنیداری با ابتلاء و مرگ و میر نوجوانان در ارتباط است. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه ایمنسازی تربیتی– اجتماعی مبتنی بر رویکرد اسلامی با ایمن سازی در برابر استرس بر سبک زندگی دانشآموزان دختر با رفتارهای پرخطر دبیرستان شهرستان یزد انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه نیمه آزمایشی، با طرح پیشآزمون- پسآزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه بود. جامعهی آماری این پژوهش کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان یزد در سال تحصیلی 1394-1393 بودند. نمونهی پژوهش54 دانشآموز دختر دارای رفتار پرخطر بود که پس از نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای به سه گروه و سپس هر گروه به صورت گمارش تصادفی در گروههای آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. مداخلات در 12 جلسه 1 ساعت و 15 دقیقهای، هفتهای یک جلسه و به مدت 3 ماه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران و سبک زندگی (LSQ) لعلی و همکاران بود. پرسشنامه سبک زندگی در دو مرحله قبل و بعد از آموزش توسط دانشآموزان تکمیل گردید. دادهها، با استفاده از آزمونهای کوواریانس و LST در نرمافزار 20SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها:میانگین نمرات سبک زندگی پیشآزمون گروه آزمایشی ایمنسازی تربیتی-اجتماعی 77/140، ایمنسازی در برابر استرس 27/139 و کنترل 55/141 و در پسآزمون به ترتیب 83/156، 22/139 و 94/140 بود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که برنامه ایمنسازی تربیتی–اجتماعی مبتنی بر رویکرد اسلامی منجر به بهبود سبک زندگی شده (001/0 =sig)، اما آموزش ایمنسازی در برابر استرس تفاوت معناداری ایجاد نکرد (085/0=sig).
نتیجهگیری: به نظر میرسد مداخله آموزشی ایمنسازی تربیتی-اجتماعی مبتنی بر رویکرد اسلامی، روش مناسبی برای بهبود سبک زندگی دانشآموزان با رفتارهای پرخطر باشد.
کلیدواژه ها:
Social ، Educational inoculation ، Islamic approach ، Stress inoculation Training ، lifestyle ، risky behaviors ، Adolescent. ، ایمنسازی تربیتی ، اجتماعی ، رویکرد اسلامی ، ایمنسازی در برابر استرس ، سبک زندگی ، رفتارهای پرخطر ، نوجوان
نویسندگان
افسر خلیلی صدر آباد
International University of Imam Reza
فرامرز سحرابی
Allameh Tabatabaei University
اسمعیل سعدی پور
Allameh Tabatabaei University
علی دلاور
Allameh Tabatabaei University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :