وضعیت توزیع دندان پزشکان بخش دولتی و پرداختی خانوار برای خدمات دندانپزشکی در ایران
محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 19، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 329
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PAHM-19-4_001
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: بهداشت دهان و دندان یکی از مهمترین مولفه های تاثیرگذار بر سلامتی افراد است که هزینه های بالای درمان، کمبود منابع مالی و نیروی انسانی از موانع دسترسی به خدمات دندانپزشکی به شمار میرود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت توزیع دندان پزشکان بخش دولتی و پرداختی خانوار برای خدمات دندان پزشکی در ایران طراحی و اجرا گردید.
مواد و روش کار: مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر به صورت مقطعی و با استفاده از دادههای پیمایش ملی هزینه-درآمد خانوار بین سالهای 1396-1391 طراحی و اجرا شد. به منظور سنجش توزیع نیروی انسانی و پرداختی خانوار از ضریب جینی استفاده شد. همچنین در مطالعه حاضر کلیه تحلیلها به کمک نرم افزار کاربردی MS Excel 2013 انجام شد
یافته ها: در کل کشور 56/5 دندانپزشک به ازای هر هزار نفر وجود داشت. استانهای قزوین، همدان، یزد، مازندران و ایلام بیشترین میانگین و استانهای البرز، لرستان، قم، خوزستان و خراسان رضوی کمترین میانگین تعداد دندانپزشک را دارا بودند. ضریب جینی توزیع دندان پزشکان در سال 1391، 0/41 و با کاهش جزیی در سال 1396 به 0/40 رسیده است. همچنین ضریب جینی پرداختی هزینههای دندانپزشکی خانوار در سال1391 در مناطق روستایی 0/68 و در مناطق شهری 0/66 و در پایان دوره مطالعاتی در سال 1396 در مناطق روستایی و شهری بترتیب به 0/70 و 0/65 رسیده است.
بحث و نتیجه گیری: براساس یافته های مطالعه حاضر نابرابری در توزیع دندان پزشکان بخش دولتی و استفاده خانوار از خدمات دندانپزشکی طی دوره مطالعاتی تغییر چشمگیری نداشته است. با توجه به بالا بودن ضریب جینی پرداختی خانوارها برای خدمات دندانپزشکی در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری به نظر میرسد اجرای برنامههای مناسب در راستای تسهیل بهرهمندی از خدمات دندانپزشکی خانوار محروم میتواند اقدامی موثر در کاهش این نابرابری باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جعفر یحیوی دیزج
School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
محمد عرب
School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
سارا امام قلی پور
School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
فاروق نعمانی
School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :