تبیین سناریوهای مسکن گروه های آسیب ‏پذیر شهری (مطالعه موردی: کلان‏ شهر تهران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 52، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-52-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح اسدی

دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، تهران، دانشگاه تربیت مدرس

ابوالفضل مشکینی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، تهران، دانشگاه تربیت مدرس

سیدعلی علوی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، تهران، دانشگاه تربیت مدرس

صفر قائدرحمتی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، تهران، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این پژوهش با بهره‏گیری از روش سناریونگاری سعی در ترسیم آیندة منطقی و باورپذیر(سناریو‏ها) برای مسکن اقشار آسیب‏پذیر شده است تا از این طریق به برنامه‏ریزان کمک کرده باشد راهکارهای بهینه برای حل این مشکل ارائه دهند. بر همین اساس، پس از مرور مبانی نظری، مجموعة پیشران‏های اثرگذار در آیندة کلان‏شهر تهران شد و براساس روش تحلیل اثرات متقاطع بررسی شد. براساس نتایج تحلیل اثرات متقاطع، چهار پیشران، وضعیت سیاست‏گذاری سرزمین، فقر شهری، درآمد سرانه، و رشد جمعیت جزو پیشران‏های کلیدی بوده‏اند. در این میان، نرخ رشد درآمد سرانه با توجه به اینکه به‏طور مستقیم بر فقر شهری اثرگذاشته و به نوعی نمایانگر آن است در قالب همان فقر شهری بیان شده است. بر این اساس، چارچوبسناریوها را سه عدم قطعیت تشکیل می‏دهد: 1. وضعیت فقر شهری کلان‏شهر تهران؛ 2. نرخ رشد جمعیت کلان‏شهر تهران؛ 2. نگرش‏های آمایش سرزمین. شیوة مدیریت سرزمین براساس سه پیشران و هشت سناریوی ممکن وجود دارد که سناریوی سوم و سناریوی هشتم به‏دلیل تناقض بین وقوع هم‏زمان تمرکززدایی از تهران و افزایش نرخ رشد جمعیت دارای ناسازگاری درونی بودند و حذف شدند. همچنین، سناریوی پنجم و هفتم به‏دلیل وجود تناقض بین تداوم تمرکزگرایی در تهران و کاهش نرخ رشد جمعیت دارای ناسازگاری درونی بود و از فهرست سناریوها حذف شد. بدین ترتیب،چهار سناریو باقی ماند و داستان سناریو‏ها برای هر کدام از سناریوها ارائه شد.

کلیدواژه ها

تحلیل اثرات متقاطع, سناریونگاری, کلان‏شهر تهران, مسکن اقشار آسیب ‏پذیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.