مقایسه اثرات زیستمحیطی مدیریت پیشرو و مدیریت رایج در بومنظامهای زراعی گندم زمستانه دشت میامی شاهرود بهروش ارزیابی چرخهحیات
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 11، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 383
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-11-3_002
تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1399
چکیده مقاله:
امروزه دستیابی به توسعهپایدار بومنظامهای کشاورزی که در آن محیط نیاز نسل حاضر و نسل آینده را تأمین نماید مورد توجه بسیاری از محققین و دانشمندان قرار گرفته است. بررسی تأثیرات بومنظامهای زراعی و اثرات مثبت و منفی آن از موارد مهم برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار میباشد . ارزیابی چرخهحیات روشی است که در آن اکثر اثرات زیستمحیطی یک بومنظام زراعی را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهد. این مطالعه بهمنظور ارزیابی و مقایسه اثرات زیستمحیطی نظامهای با مدیریت پیشرو و رایج گندمهای زمستانه دشت میامی (شاهرود)، بهعنوان یکی از قطبهای تولید گندم استان سمنان طی یک دوره پنج ساله با استفاده از روش ارزیابی چرخهحیات انجام شد. براساس استاندارد ISO14040، ارزیابی چرخهحیات در چهار گام تعریف و اهداف، ممیزی چرخهحیات، ارزیابی تأثیر چرخهحیات (گرمایش جهانی، اسیدی شدن، اوتریفیکاسیون، تخلیه بالقوه منابع غیرزنده، سمیت و کاربری اراضی) و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. نتایج نشان داد میزان مصرف نهادهها در مدیریت رایج بومنظامهای زراعی و میزان عملکرد در هکتار برای بومنظامهای زراعی با مدیریت پیشرو بیشتر است. در بین شاخصهای بررسی شده بالاترین شاخص بومشناختی برای تخلیه سنگ فسفات در مدیریت رایج 06/1 برای تولید یک تن گندم زمستانه و برای مدیریت پیشرو 82/0 بود، اوتریفیکاسیون بومنظامهای خشکی برای مدیریت مزارع رایج و پیشرو بهترتیب با 15/0 و 11/ 0 برای تولید یک تن گندم زمستانه در رتبه دوم قرار گرفت. با توجه نتایج بهدست آمده آثار منفی زیستمحیطی بومنظامهای شامل مدیریت پیشرو کمتر بوده و شاخص بومشناختی مدیریت پیشرو به اهداف توسعه پایدار نزدیکتر بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محبوبه حجتی
دانشگاه صنعتی شاهرود
حمیدرضا اصغری
دانشگاه صنعتی شاهرود
احمد اخیانی
مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان (شاهرود)
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :