نقد تئوری اورلاندو: فرایند پرستاری

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,087

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AVAN01_002

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1399

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: ارزشیابی و نقد تئوری -بهویژه زمان ورود از فرهنگی به فرهنگ جدید- جز اساسی پرستاری بالین و تولید دانش است که با اهداف مختلفی از جمله ایجاد تحول در عملکرد بالینی، تعریف و تعیین اولویتهای تحقیقاتی و آموزشی و دستورالعمل هایی برای مدیریت پرستاری انجام میگیرد. آیدا جین اورلاندو یکی از اولین متفکران پرستاری، تئوری پرکاربرد فرایند پرستاری را ارائه داد. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی و نقد تئوری اورلاندو انجام گرفت.روش جستجو: نقد تئوری موردنظر بر اساس رویکرد ملیس انجام شد. این رویکرد دارای فرایند منظم و در چارچوب خاصی شامل توصیف، تجزیه و تحلیل، نقد، آزمون کردن و حمایت تئوری انجام میگیرد. جهت تدوین مطالعه، از معتبرترین تکست ها و رفرنس های پرستاری با موضوعیت توسعه تئوری های پرستاری همچون Fawcett, Alligood, Johnson & Webber, McEwen & Wills, Meleis استفاده گردید.یافته ها: تئوریهای تعاملی چون تئوری اورلاندو، پرستاری را یک فرایند با محوریت بیمار میداند که پرستار را ملزم به مشورت با بیمار جهت رفع نیازهای وی میکند. این تئوری قادر به توضیح رابطه پرستار-پرستار در تصمیم گیری مشترک درباره مشکل یک بیمار نیز می باشد که نتیجه آن مراقبت با کیفیت تر و رضایت بیمار است. از محدودیتهای تئوری اورلاندو، عدم تمرکز بر بیماران غیربستری و غیرهوشیار و مراقبتهای بلندمدت، عدم بحث درمورد نقش گروه و اعضای خانواده و عدم تعریف محیط، سلامتی نتایج بیمار، جوانب فیزیولوژیکی نیازها و مفاهیمی چون بهبودی، فوریت و اثربخشی میباشد اما هنگام تمرکز بر ارتباط پرستار-بیمار با هدف بررسی نیازها و ارزشیابی مراقبت، محدودیت کم رنگ تر به نظر میرسد. از سویی دیگر افراد با فرهنگهای متفاوت نظرات متفاوتی در مورد مشارکت در مراقبت از خود دارند. ممکن است برخی قادر به برقراری ارتباط و مشارکت با پرستار نباشند، برخی دیگر مراقبت صرف توسط پرستار را ترجیح دهند یا بیماری مشورت گرفتن پرستار را نشانه کم تجربگی و کمبود دانش او بداند.نتیجهگیری: تئوری اورلاندو در پرستاری دارای نکات مفید و البته محدودیتهایی است. زمانی که یک تئوری از فرهنگی وارد فرهنگ جدید میشود باید ابتدا قابلیت استفاده از آن در فرهنگ جدید توسط تحقیقات مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد. اما متاسفانه تحقیقات درباره تئوری اورلاندو در کشور ما، کافی نیست و پیش از تائید توسط تحقیقات مختلف از جنبه های مختلف، کاربرد آن مورد تردید خواهد بود.

نویسندگان

شیلان عزیزی

دانشجوی دکتری تخصصی پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران. هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.

علی فخرموحدی

دانشیار، گروه پرستاری نوزادان و کودکان، مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.

محسن سلیمانی

دانشیار، گروه پرستاری مراقبت ویژه، مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.