تأثیر اشتغال مادران ایرانی بر بهداشت روانی کودکانشان: یک مرور نظام‌مند

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 272

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JCE-10-2_003

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1399

چکیده مقاله:

   اشتغال مادران می‌تواند پیامدها و تأثیرات متفاوتی بر سلامت روانی کودکان آن‌ها داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر اشتغال مادران ایرانی بر بهداشت روانی فرزندان آن‌ها بود. روش این مطالعه، روش مروری نظام‌مند بود. به همین منظور، چهار پایگاه اطلاعاتی بین‌المللی شامل Scopus، Science direct و PubMed و google scholar  (در بازه زمانی 2020-2000) و 4 پایگاه اطلاعاتی داخلی یعنی بانک اطلاعات نشریات کشور، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نور و مرکز اطلاعات علمی دانشگاهی(در بازه‌ زمانی 1380-1398)  با استفاده از راهبرد جستجوی دقیق و کلیدواژه‌های تعریف‌شده موردبررسی قرار گرفتند. درنتیجه این جستجو 261 مقاله بازیابی و بر اساس دستورالعمل پریزما و ملاک‌های ورود و خروج، 11 مقاله برای ورود به پژوهش انتخاب شدند. نتایج پژوهش‌ها حاوی یافته‌های متناقضی بود. برخی یافته‌ها نشان دادند که اشتغال مادر احتمال ابتلای کودک به اختلالات درونی سازی و برونی‌سازی را افزایش و رابطه والد-کودک را تضعیف می‌کند. از سوی دیگر، برخی یافته‌ها نشان دادند که اشتغال مادر بر بهداشت روانی کودک اثر مثبتی دارد. برخی پژوهش‌ها نیز تفاوتی را در بهداشت روانی فرزندان دارای مادران شاغل و غیر شاغل گزارش نکردند. با توجه به وجود نتایج متفاوت و بعضاً متناقض در یافته‌های پژوهش‌ها،  به نظر می‌رسد عوامل بسیاری در کنار اشتغال مادر بر سلامت روان کودکان اثرگذار هستند که بدون لحاظ کردن آن‌ها در تحلیل­ها، نمی­توانیم مدلی جامع و کامل از تأثیر اشتغال مادر بر سلامت روان کودکان ایرانی ارائه نمود. پس می‌توان نتیجه گرفت که بررسی نقش متغیرها واسطه‌ای از جمله میزان رضایت مادر از شغل خود، برنامه کاری مادر، میزان استرس زا بودن شغل مادر، سن کودک، میزان مشارکت پدر در فرزند پروری و ... در این زمینه مغفول مانده است که باید در تحقیقات آتی موردبررسی قرار گیرند.  

نویسندگان

سحر صوفی

دانشآموخته کارشناسی ارشد مشاوره مدرسه، گروه روانشناسی تربیتی و تحولی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

سمانه بهزادپور

کاندیدای دکتری روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی و سلامت، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.