ارزیابی کیفی تناسب اراضی برای گیاه دارویی چای ترش (Hibiscus sabdariffa) بر اساس مدل پارامتریک با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در دشت نیشابور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی علوم صنایع غذایی،کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FSACONF05_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 643
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مازیار اژدری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

علی باقرزاده چهارجویی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

به منظور ارزیابی تناسب اراضی جهت کاربری کشت گیاه دارویی چای ترش از روش های ارزیابی چند عامله به شیوه تجزیه و تحلیل سیستمی استفاده گردید. دراین روش فاکتورها بصورت کیفی طبقه بندی و به منظور تفکیک مناطقی که دارای مجموعه ای از شرایط و ویژگیهای موردنظر می باشند، کاربرد دارد. همچنین سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) به عنوان ابزاری در شناسایی، پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. تحقیق بر پایه پارامترهای اکولوژیک در دشت نیشابور از دشت های مهم حوضه های استان خراسان رضوی انجام گردید. مساحت کل دشت 7329 کیلومترمربع است و مساحت محدوده ی مطالعاتی پس از کسر سطح ارتفاعات و مناطق مسکونی معادل 5103 کیلومترمربع است. ابتدا پارامترهای اکولوژیک لازم اعم از پارامترهای فیزیکی (شامل میانگین دما و جمع بارش سالانه، کربن آلی خاک، ارتفاع، درصد شیب، اسیدیته خاک، میزان آهک، شوری، سنگریزه سطحی و عمق خاک و همچنین زهکشی، جهت شیب، سیل گیری و فرسایش خاک) با استفاده از منابع سنجش از دور و عکسهای ماهواره ای شناسایی گردید. داده ها در محیط اکسل آماده سازی شده و سپس مقادیر پارامتریک کیفیات اراضی با اسنتاد به جدول نیازهای اقلیمی و خاکی کشت چای ترش استخراج و مقادیر Land Index طبق الگوریتم پارامتریک برای هریک از واحدهای ارضی محاسبه گردید. طبق نتایج حاصل تناسب اراضی بنابر مدل پارامتریک بخشهای مرکزی دشت به مساحت 716,93 کیلومترمربع (13,16%) برای کشت چای ترش دارای تناسب متوسط و تمامی کوهپایه ها در شمال و شرق، جنوب و غرب دشت به مساحت کل 4387,58 کیلومترمربع (85,96%) دارای کلاس تناسب کم برای کشت چای ترش می باشند. دلیل عمده پایین بودن کلاس تناسب در منطقه افزایش ارتفاع و جهت شیب نسبتا نامناسب این اراضی می باشد.

کلیدواژه ها

تناسب کیفی اراضی، چای ترش، مدل پارامتریک، نیشابور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.