زمین شناسی، کانی شناسی، ساخت و بافت، زمین شیمی و منشأ کانسار اکسید‌ آهن-‌آپاتیت گلستان آباد (خاور زنجان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-12-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا کردیان

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

میر علی اصغر مختاری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حسین کوهستانی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

سمیه ویسه

آزمایشگاه های مرکز پژوهش های کاربردی علوم زمین سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، کرج، ایران

چکیده

کانسار اکسید آهن-‌آپاتیت گلستان­‌آباد یکی از کانه‌­زایی­‌های آهن در کمربند فلززایی طارم-‌هشتجین است که در فاصله حدود 30 کیلومتری خاور شهر زنجان قرار‌گرفته است. واحدهای سنگی موجود در این منطقه عبارت از توالی آتشفشانی-‌رسوبی مربوط به زیرعضو آمند سازند کرج به همراه توده‌­های نفوذی با ترکیب کوارتز مونزودیوریت، پیروکسن کوارتز مونزودیوریت و کوارتز دیوریت پورفیری است. توده­‌های نفوذی کوارتز مونزودیوریت و پیروکسن کوارتز مونزودیوریت دارای ماهیت کالک‌­آلکالن پتاسیم بالا بوده و از نوع متآلومین و I-type هستند. این توده‌­ها در محیط تکتونوماگمایی حاشیه فعال قاره­ای تا پس از برخورد تشکیل شده­‌اند. کانه‌­زایی اکسید آهن-‌آپاتیت در کانسار گلستان‌­آباد به‌­صورت عدسی­‌ها و رگه-‌رگچه‌های اکسید آهن-‌آپاتیت در داخل توده نفوذی کوارتز مونزودیوریتی و پیروکسن کوارتز مونزودیوریتی و به مقدار کم در داخل سنگ­‌های آتشفشانی-‌رسوبی ائوسن مجاور توده نفوذی تشکیل‌شده است. کانه­‌های اصلی در این کانه‌­زایی شامل مگنتیت، آپاتیت و اکتینولیت است. ساخت و بافت­‌های موجود شامل رگه-‌رگچه­‌ای، نواری، توده‌ای، بِرشی، دانه­‌پراکنده، استوک­ورک، جانشینی، بازماندی و پُرکننده فضاهای خالی است. کانسار اکسید آهن-‌‌‌آپاتیت گلستان‌­آباد شباهت‌­های زیادی با ذخایر آهن نوع کایرونا از نظر مجموعه کانی‌‌­شناسی، ساخت و بافت ماده معدنی، دگرسانی سنگ دیواره و زمین­‌شیمی نشان می‌­دهد.

کلیدواژه ها

کانه زایی اکسید آهن-‌آپاتیت, نوع کایرونا, عناصر کمیاب خاکی, پهنه طارم, گلستان آباد, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.