تحلیل تجزیه ای شاخص بهره وری کربن در اقتصاد ایران: به تفکیک بخش های کلان اقتصادی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی مدیریت، تجارت جهانی، اقتصاد، دارایی و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: MWTCONF04_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قهرمان عبدلی

استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

حمیدرضا نجاتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

علی اکبر نوروزی خوشمردان

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

چکیده

اقدامات جاری در زمینه افزایش بهره وری انرژی ، تثبیت و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به ویژه دی اکسید کربن در راستای دستیابی به توسعه پایدار در سطح قابل قبولی نبوده و نیازمند اقدامات بیشتری است. از اینرو شناخت عوامل موثر بر بهره وری کربن به عنوان نماینده انرژی جهت ارزیابی سیاست ها و راهبردها ضروری است. اثر کارایی و اثر ساختاری را میتوان به عنوان مهم ترین عوامل مؤثر در این زمینه در نظر گرفت. در این مطالعه با توجه به تفاوت میزان اثر گذاری کارایی و ساختاری در هریک از بخش ها، اقتصاد ایران به شش بخش «خانگی، تجاری و عمومی» ، «صنعت»، «حمل و نقل» ، «کشاورزی»، «پالایشگاهی» و «نیروگاهی» تقسیم شده است و اثرات مذکور طی سال های 1380-1394 در سه دوره پنج ساله مورد بررسی قرار گرفته اند.یافته های تحقیق نشان می دهد که پس از بخش پالایشگاه دو بخش صنعت و کشاورزی حساسیت و کشش بیشتری برای تغییرات در بهروری کل نسبت به سایر بخش ها دارند. این در حالی است که سه بخش «حمل و نقل» ، «نیروگاه» «خنگی، عمومی و تجاری» کشش کمتری نسبت به تغییرات نشان می دهند و در این میان نیز بخش «حمل و نقل» نسبت به دو بخش نیروگاهی و خانگی از کشش بیشتری برخوردار است. لذا برای مثبت شدن اثر ساختاری میتوان سهم ساختاری بخش هایی همچون پالایشگاه و صنعت و کشاورزی را افزایش داد یا به عبارتی انرژی بیشتری را به این سمت هدایت کرد.

کلیدواژه ها

بهره وری کربن ، بخش های کلان اقتصادی، تجزیه شاخص، اثر کارایی، اثر ساختاری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.