معمایِ کارلتون کوون: انسانشناس، باستانشناس، یا مامور CIA؟ (نقدِ روششناسی و آثار کارلتون استیونز کوون در باستانشناسی پارینهسنگی ایران)
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 454
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IHCS-20-6_016
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1399
چکیده مقاله:
کارلتون استیونز کوون از شناختهشدهترین چهرههای باستانشناسیِ پیش از تاریخ ایران است که در حوالی 70 سال پیش بهانجام نخستین پژوهشهایِ سازمانیافته در باستانشناسی ایران همت گماشت. برای سالیان متمادی، باستانشناسان ایرانی آثار کوون را مطالعه و اساتید در کلاس درس خود، آنها را تدریس کردهاند. اکنون و پس از گذشت هفت دهه، لزوم بازبینی کارهای کوون بیش از پیش احساس میگردد. در این نوشتار این بازبینی از چندین نگاه انجام گردیده است: مبانی نظری کار میدانی، میزان تخصصگرایی (تطابق تخصص سرپرست با پژوهش)، رهیافت عملی کاوش، نحوۀ ثبت و ضبط مواد فرهنگی و چگونگی آنالیز مواد فرهنگی. نتایج بازنگری کارهای میدانی کوون در ایران حاکی از این است که وی در رهیافتهای نظری و عملی خود دچار ضعفهای فراوانی بوده و بیش از آنکه دغدغۀ انجام صحیح کار میدانی باستانشناسی داشته باشد، بیشتر درپی کشف بقایای اسکلتی انسان نئاندرتال بوده است. از دیگر سوی، نگاهی به کارنامۀ انتشاراتی کوون، عقاید بهغایت نژادپرستانه، در کنار سابقۀ عضویت نامبرده در ارتش و آژانس اطلاعاتی ایالات متحده (سیا) در جنگ جهانی دوم و جنگ سرد و همچنین پرسشهای فراوان بیپاسخ دربارۀ چرایی انتخاب محوطههای مورد کاوش قرارگرفته در ایران، این فرض را قوت بخشیده که باستانشناسی، اولویت نخست کوون در ایران نبودهاست.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حامد وحدتی نسب
دانشیار گروه باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :