مروری بر اهمیت ابعاد سرمایه روانشناختی (امید، خوش بینی، خودکار امدی، تاب اوری)، در محیط های کاری

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 397

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ARSEP07_002

تاریخ نمایه سازی: 1 آذر 1399

چکیده مقاله:

طی پژوهش هایی که در زمینه رفتار سازمانی مثبت نگر انجام شد، متخصصان این زمینه دریافتند که بهترین قابلیت مثبت روانشناختی ای که ملاک های رفتار سازمانی مثبت نگر را شامل می شوند، عبارتند از: خودکارآمدی، امیدواری، خوش بینی و تاب آوری این 4 متغیر در کنار هم، عاملی را به عنوان سرمایه روانشناختی تشکیل می دهند. در حالی که تحقیقات قبلی، هر یک از ابعادی که سرمایه روانشناختی را تشکیل داده اند را در بر می گرفت و آنها را جدای از هم مورد بررسی قرار می دادند. به علاوه در محیط های کاری امروزه، کارمندان نیاز دارند تا یک حالت مثبت از فضای روانی را پرورش دهند، چنانکه این ها در اجزای سرمایه روانشناختی منعکس شده است. سرمایه روانشناختی یک ترکیب از (امید، خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی) است که داشتن این ویژگی ها فرد را جهت مقابله ی موثر با استرس زاهای محیط کار مسلح می کند، زیرا نه تنها به سطوح کمتر فرسودگی شغلی می انجامد، بلکه با کمترین هزینه ها منجر به کسب مزایای رقابتی در سطح سازمانی می شود بدین ترتیب، شناسایی و پرورش این سازه برای همه محیط های کاری مناسب است.

کلیدواژه ها:

سرمایه روانشناختی ، رفتار سازمانی مثبت نگر ، روانشناسی صنعتی و سازمانی

نویسندگان

سیما رشمه کرم

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مشاوره و راهنمایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، دانشکده ادبیات، علوم انسانی و اجتماعی، گروه علوم تربیتی و مشاوره

محمد قمری

دانشگاه ازاد اسلامی، واحد ابهر، گروه مشاره، دانشیار