بررسی تطبیقی مفهوم عدالت در دیدگاه آیت الله نائینی و میرزا ملکم خان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین همایش علوم انسانی (پیشرفت های نوین در عرصه علم و فراعلم)
  • کد COI اختصاصی: ELMCONF03_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب اسحاقی

کارشناس ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران

چکیده

عدالت از مفاهیمی محسوب می شود که همواره در طول تاریخ، مورد توجه اندیشمندان بوده و همچنین پیرامون آن،بحث هاي بسیاري از عصر کلاسیک تاکنون صورت گرفته است. در این راستا، هدف اصلی مقالۀ پیشرو این است که مفهومعدالت را از منظر آیت الله نائینی و میرزا ملکم خان، با استفاده از روش هرمنوتیکی کنش گفتاري اسکینر بررسی کند. طبقیافته هاي پژوهش حاضر، آیت الله محمد حسین نائینی مساوات را بنیان عدالت برشمرده که بدون آن، تحقق عدالتاجتماعی را غیر ممکن دانسته، همچنین از دیدگاه وي تزاحمی میان مساوات در برابر قانون و احکام شرعی وجود ندارد.میرزا ملکم خان ملقب به ناظم الدوله نیز به منظور حفظ ظاهر و ایجاد اتحاد بین روحانیت با روشنفکران، براي شرع واسلام، احترام قائل بوده و نظر خود را در خصوص عدالت به وجهۀ شرعی مزین نموده است. با این وجود ملکم خان، عدالترا با مفهوم برگرفته از مفاهیم عصر روشنگري غربی بیان کرده و معتقد است که قانون باید از دستگاه قانون صادر شود وبراي استقرار عدالت به تشکیل مجلس شوراي ملی اشاره داشته است. مجموعاً اگرچه مضامین مشترکی بین آراي آیت اللهنائینی و ملکم خان دیده می شود، اما مسیري که آنها به منظور رسیدن به عدالت درپیش می گیرند، با یکدیگر تفاوتدارد. بدین صورت که آیت الله نائینی سنت را پایه و اساسِ عدالت قرار داده، در حالی که ملکم خان برخلاف او از دریچۀمدرنیته به عدالت نگریسته است.

کلیدواژه ها

آیت الله نائینی، عدالت، کوئنتین اسکینر، میرزا ملکم خان، نهضت مشروطه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.