بررسی سازگاری ژنوتیپ های امیدبخش گندم نان در آزمایش مقایسه عملکرد یکنواخت مناطق معتدل کشور ‭(88 ERWYT-M)‬

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093574
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

گودرز نجفیان

امیرکیوان کفاشی

اکبر قندی

عزت اله نباتی

احمدرضا نیک زاد

احمد جعفرنژاد

حسن عبدی

احمد زارع فیض آبادی

فرزاد افشاری

چکیده

در این تحقیق تعداد ‮‭16‬ لاین انتخاب شده از آزمایش های مقایسه عملکرد پیشرفته سال زراعی ‮‭1387-88‬ در یک آزمایش ‮‭18‬ شماره ای در 8 ایستگاه کرج، کرمانشاه، زرقان، نیشابور، اصفهان، بروجرد ، ورامین و مشهد در کنار 2 رقم شاهد (رقم پارسی وسیوند ) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار به مدت دو سال زراعی ‮‭1388-90‬ بررسی شدند. در کلیه مناطق، کشت آزمایش ها در نیمه اول آبانماه به صورت ماشینی صورت گرفت. صفات عکس العمل به بیماریهای زنگ زرد و قهو ه ای در خزانه بیماریها ، خوابیدگی بوته، تعداد روز تا سنبله دهی و تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیک، ارتفاع بوته و رنگ دانه یادداشت برداری گردیدند. پس از برداشت عملکرد دانه در هر کرت مشخص و ثبت گردید. تجزیه واریانس مرکب نتایج آزمایش در 8 ایستگاه ذکر شده برای هر دو سال زراعی انجام شد. آزمون اثر متقابل ژنوتیپ در محیط با استفاده از روش ‭AMMI (‬بر اساس داده های دو ساله با در نظر گرفتن ‮‭16‬ محیط) نیز انجام گردید. اثر متقابل ژنوتیپ ا سال در تجزیه مرکب نتایج در سطح 5 درصد معنی دار شد این اثر در روش ‭AMMI ‬نیز در قالب اثر متقابل ژنوتیپ در محیط معنی دار گردید. تجزیه و تحلیل پایداری لاینها بر اساس روش ‭AMMI ‬و روش غیر پارامتری رتبه بندی ‭(Rank) ‬با استفاده از میانگین رتبه ‭(R ‬میانگین) و انحراف معیار رتبه ‭(SDR) ‬نیز انجام گردید. با توجه به نتایج بدست آمده برای صفت عملکرد دانه، عکس العمل نسبت به بیماری های زنگ زرد و زنگ قهوه ای و صفات مربوط به کیفیت نانوایی، لاینهای ‮‭88-17‬‭-M-‬‮‭10-88‬ ، ‭M-‬‮‭14-88‬ ، ‭M-‬‮‭16-88‬ ، ‭M ‬دارای وضعیت بهتری بوده و برای انجام آزمایش های تحقیقی- تطبیقی پیشنهاد شدند. واژه های کلیدی : سازگاری ، پایداری ،گندم نان ، مقایسه عملکرد ، اقلیم معتدل ، روش امی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.