نقش عوامل زمین شناسی در تخریب اراضی و کمیت و کیفیت آبهای زیر زمینی استان بوشهر
سال انتشار: 1380
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,364
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ABKHIZ01_038
تاریخ نمایه سازی: 21 خرداد 1385
چکیده مقاله:
امروزه اهمیت تحقیقات و روشهای تحقیقاتی در زمینه های مختلف علوم از اجتماعی و اقتصادی گرفته تا فنی کشاورزی بر کسی پوشیده نیست و این از اهمیت در رابطه با علوم و فنونی که با حیات و زدگی بشر و علوم گیاهی سر و کار دارند مضاعف می گردد.
اهمیت زمین و خاک محدود به امور تغذیه ای تنها نبوده و امروز از لحاظ مهندسی و ساخت و ساز ابنیه و جاده ها نیز دارای اهمیت میباشد. فرسایش خاک یکی از اشکال عمده و به تعبیری بسیار خطرناک تخریب خاک است که به طور کلی باعث جابجایی و هدر رفت آن از بستر اولیه خود می شود.
فرسایش پذیری یعنی توانایی رسوب و خاک در تحمل نیروهای فرساینده که بخشی از آن توسط خواص ذرات ساختمانی مواد نظیر چسبندگی، آبگذری، شکل ، اندازه و وزن مخصوص و قسمتی از آن بوسیله حفاظت توسط عوامل مختلف کنترل می شود. از طرف دیگر وزن زاگرس یکی از بزرگترین واحدهای ساختمانی رسوبی ایران است که در استان بوشهر بخش زاگرس چین خورده یا فارس ساحلی قرار دارد. بر اساس تقسیمات لیتواستراتیگرافی استان بوشهر از سازندهای به سن کامبرین زیرین (560 میلیون سال پیش) تا پلدیستوسن (2 میلیون سال پیش) تشکیل شده است که اکثرا آهکی، دولومیتی، شیلی و بعضا نیز نمکی و گچی است. در ای تحقیق ارتباط بین عوامل زمین شناسی و فرسایش آبکندی در سطح استان بوشهر مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسیها نشان می دهد وجود لایه های مارنی آهکی و گچی در سازندهای گروه فارس و همچنین رسوبات ریزدانه کواترنز که متشکل از ذرات ریزدانه ماسه، سیلت ، رس و نوع بافت خاک، پایداری کم خاکدانه ها رابطه مستقیمی با پیدایش و توسعه آبکند در این مناطق داشته است. در این تحقیق همچنین به منظور بررسی تاثیرات سازندهای زمین شناسی بر روی کمیت و کیفیت آبهای زر زمینی از آمار چاههای مشاهده ای و آمار منابع آب دشتها و آمار کیفیت مابع آب و نقشه های هم عمق، و نقشه های هدایت الکتریکی استفاده گردیده است.
بر اساس آمار موجود سطح سفره های آب زیر زمینی در اکثر دشتهای استان در حال افت بوده و مهمترین عامل افت سطح آب، برداشت غیر مجاز و خشکسالی های اخیر بوده است. و مهمترین عامل در کیفیت آبهای زیر زمینی مناطق مختلف وضعیت سازندهای زمین شناسی و پیشروی جبهه های آب شور بوده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
غلامرضا راهی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان بوشهر
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :