بررسی دوام دراز مدت بتن با سیمانها و پوزولانهای مختلف در شرایط محیطی خلیجفارس (فاز سوم - بررسی و ارزیابی نتایج تا سن 8 سال)
صاحب اثر: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
نوع محتوی: طرح پژوهشی
زبان: فارسی
شناسه ملی سند علمی: R-1048300
تاریخ درج در سایت: 10 بهمن 1397
دسته بندی علمی: مهندسی عمران و سازه
مشاهده: 314
تعداد صفحات: 0
سال انتشار: 1393
نسخه کامل طرح پژوهشی منتشر نشده است و در دسترس نیست.
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
چکیده طرح پژوهشی:
طی سالهای متمادی، بسیاری از سازههای بتنی در مناطق جنوبی کشور بعلل مختلف دچار آسیبدیدگی و یا خرابی زودرس شدهاند. شرایط آب و هوایی بسیار مهاجم، عدم آگاهی کافی عوامل اجرایی، ضعف مراحل اجرا، بکارگیری مصالح نامناسب و بدون کیفیت، عملآوری نامناسب و… از عوامل انواع این خرابیها بوده است.
امروزه در کشور با توجه به توسعه همه جانبه و روز افزون مناطق جنوبی در حاشیه خلیج فارس بهعلت توسعه ترانزیت دریایی و بهرهبرداری واستخراج منابع نفت و گاز، نیاز به ساخت و اجرای انواع سازههای بتنی در سطح وسیع در سالهای آتی در این مناطق وجود دارد و اکنون نیز بسیاری از انواع سازههای بتنی در این مناطق در مراحل ساخت است و مرتباً نیز گزارشهایی از خرابیهای این نوع سازهها حتی قبل از رسیدن به مرحله بهرهبرداری منتشر میشود. لذا انجام تحقیقات بیشتر بهمنظور ارائه راهکارهایی برای ساخت بتن بادوام در این منطقه کاملاً احساس میگردد و با توجه به اینکه استفاده از دستورالعملهای سایر کشورها (بهعلت تفاوت شرایط آب و هوایی متفاوت و مهمتر از آن مشخصات مصالح مصرفی و تکنولوژی اجرایی) چندان صحیح بنظر نمیرسد، لزوم انجام مطالعات و تحقیقات بیشتر در این زمینه در کشور را دوچندان میکند.
برای جلوگیری از هدر رفت سرمایهها و هزینههای زیاد در تعمیرات و گاه ساخت مجدد انواع سازههای بتنی در این مناطق، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، مطالعات و تحقیقات وسیعی را با هدف شناختن عوامل موثر در خرابی سازههای بتنی آغاز نموده است که هنوز هم ادامه دارد. این تحقیقات منجر به تهیه دستورالعملهایی برای ساخت بتن در این مناطق گردیده است.
در این پروژه تاثیر چند نوع سیمان و مواد جایگزین سیمان در دوام سازههای بتنی در منطقه حاشیه خلیجفارس مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پروژه در تهیه دستورالعملها و آییننامه پایایی بتن مورد استفاده خواهد بود.