بررسی تطبیقی همانندی های موجود در شاهنامه فردوسی و یکی از داستان های حماسی دده قورقود (تپه گوز)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: PECONF05_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نوری

فارغ التحصیل کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

سئودا صادقی

فارغ التحصیل کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی همانندی های موجود در شاهنامه فردوسی و یکی از داستان های حماسی دده قورقود (تپه گوز) پرداخته است. ادبیات تطبیقی نوعی پژوهش بین رشته ای است که به مطالعه رابطه ادبیات ملت های مختلف با هم و بررسی رابطه ادبیات با هنرها و علوم انسانی می پردازد. اهمیت ادبیات تطبیقی از آن جهت است که از سرچشمه های جریان های فکری و هنری ادبیات ملی پردق برمی دارد؛ زیرا هر جریان ادبی در آغاز، با ادبیات جهانی برخورد دارد و در جهت دهی آگاهی انسانی یا قومی کمک می کند. در این پژوهش سخنی از تاثیر گذاری و یا تاثیر پذیری به میان نیامدق است، بلکه همانندی های موجود در یک چهارچوب علمی مورد بررسی واقع شده است. از نظر پژوهش حاضر این دو ایر از لحاظ ظاهری و عناصر موجود در محتوای آنان دارای مشترکات زیادی هستند که جنبه جهانی داشته، از یک الگوی مشترکی پیروی می کنند. تقدس درخت، خورشید و...، وجود رویین تن، رویکرد مشابه پهلوانان و شخصیت های دیگر از مه ترین همانندی های موجود در دو ایر مذکور به شمار می رود. همچنین نمونه های کهن عناصر واکاوی شده، در هریک از ملت ها دیدق می شود که نسبت به زبان و نگرش جهانی متفاوت هر یک، نمودی دیگرواره به خود گرفته است که نشان از اصالت این عناصر در میان این دو ملت می دهد

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی، شاهنامه فردوسی، دده قورقود (تپه گوز)، حماسه، اسطورق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.