تاملی در طبقات اجتماعی شاهنامه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF06_211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جمشیدی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

یکی از مباحث مهم و بحث برانگیز در شاهنامه، ذکر طبقات مختلف اجتماع در سند هویت ملی ماست. بر اساس مطالعه تحلیلی ما دراین پژوهش، در شاهنامه؛ بدون هیچ تردیدی تضاد طبقاتی وجود دارد و با ذکر شواهد فراوانی که در این جستار آمده است، صحت این ادعا آشکار میشود. مهمترین طبقه در شاهنامه، طبقه شاه و خاندان شاهی است. پس از این طبقه، به طبقه روحانیان زرتشتی )موبدان( میرسیم که بعد از خاندان شاهی، بانفوذترین و ثروتمندترین طبقه ایرانی است. سپس طبقه ارتشتاران)سپاهیان( در ایران طبقه ذینفوذی به حساب میآیند. طبقه کشاورزان و طبقه پیشه وران در آخرین مرتبه اهمیت اجتماعی قرار دارند. در شاهنامه، جز مواردی بسیار گذرا که از عامه مردم سخن رفته است)از جمله در شورش مردم به ریاست کاوه علیه ضحاک(، قدرت، ثروت و جریانات در دست شاهان و پهلوانان است که هر دو دسته جزو طبقات بالای اجتماعی ایرانند. در تمام شاهنامه، از ثروتهای افسانهای و جلال و شکوه این دو طبقه سخنها رفته است و هرگز از طبقات پایین جامعه سخنی نرفته است.

کلیدواژه ها

طبقات اجتماع ایران، تضاد طبقاتی، شاهنامه، فردوسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.