درآمدی بر نقد نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو از دیدگاه مدیریت منابع انسانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: HMCONF05_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3093
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فخاری

دانشجوی دکتری رشته مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی ، دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان

مهرداد صادقی

استادیار گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو، از جمله بنیادی ترین نظریه های تئوری انگیزش است به گونه ای که نظریه سلسله مراتب نیازهایمازلو ابزار مهمی برای درک انگیزش انسان در مقوله مدیریت است. مازلو (1970) معتقد است که انسان با مجموعه ای از نیازها متولدمی شود که به رفتار او نه تنها انرژی بلکه جهت نیز می دهد. او معتقد است که این نیازها سلسله مراتبی سازمان یافته اند و در ابتدا میبایست نیازهای پایین تر ارضا گردد، به گونه ای که به اعتقاد ایشان نیازهای آدمی از یک سلسله مراتبی برخوردار است که رفتار انسان هادر لحظات خاص تحت تاثیر شدیدترین نیاز قرار می گیرند، بر اساس این نظریه، نیازهای انسان، به پنج دسته: نیازهای زیستی، امنیت،محبت، احترام و درنهایت نیاز به خود شکوفایی قابل تقسیم بندی است و این نظریه با توجه به دیدگاه صاحب نظران مدیریت و علوماجتماعی، از دیدگاه سازمانی، مورد مطالعه و بررسی و نقد قرار گرفت. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر نقد نظریه سلسله مراتب نیازهایمازلو است. نقد می تواند از زمره روشهای موثر برای سنجش کیفیت و مشخص کردن نقاط قوت و ضعف نظریه سلسله مراتبنیازهای مازلو باشد. با بهره گیری از این امکان سودمند می توان فقره های اطلاعاتی را پالایش نمود. نقد نظریه سلسله مراتبنیازهای مازلو در چارچوبی تحلیلی مطرح می شود که این قالب مدون می تواند در ارتباط با زمینه های مختلف موضوعی بهنقش آگاه سازی خود بپردازد و راهکاری اثربخش برای سنجش درستی اثر است. این پژوهش، از جهت نوع، توسعه ای- کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر نوع داده ها، کتابخانه ای اسنادی محسوب می شود.

کلیدواژه ها

مازلو، نیاز، سلسله مراتب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.