محور مقاله: کیفیت خاک و مدیریت پایدار خاک- بررسی اثر کاربری های مختلف بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در منطقه کنار صندل جیرفت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_586
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم احمدی وند

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم، خاک دانشگاه جیرفت

جواد زمانی باب گهری

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه جیرفت

حسین شکفته

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه جیرفت

فریده عباس زاده

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه جیرفت

چکیده

بررسی ویژگی های مختلف خاک در کاربرهای مختلف اراضی و تاثیر نوع کاربری اراضی بر ویژگی های خاکها در یک منطقه، یکی ازمسائل مهم در تصمیم گیری های مدیریتی خاک می باشد. این تحقیق به منظور ارزیابی برخی از شاخص های فیزیکی و شیمیایی خاک در بخشیاز اراضی منطقه تاریخی کنارصندل در شهرستان جیرفت و تاثیر نوع کاربری های غالب در این منطقه (زمین زراعی، بوته زار (مرتع)، باغ(نخلستان) و درختچه های طبیعی (کهور و گز)) بر این ویژگی ها انجام شد. از هرکدام از کاربری ها، 26 نمونه از عمق سطحی خاک (0 تا 15سانتیمتری) برداشت شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شامل چگالی ظاهری، pH ، کربن آلی، آهک، حد روانی (LL)، حد خمیری(PL) و شاخص خمیرایی (PI) بودند. نتایج آزمایش نشان داد کاربری های مورد مطالعه موجب تغییر معنی دار شاخص های مورد بررسی در سطح5 درصد شده بود. وجود درختچه های طبیعی موجب افزایش معنیدار مقدار کربن آلی در خاک و کاهش نسبی مقدار pH خاک شده بود. درمقابل کمترین مقدار جرم مخصوص ظاهری خاک در کاربری زراعی مشاهده شد که این موضوع می تواند به دلیل به مخوردگی خاک ناشی ازخاک ورزی و وجود جرم حجمی کمتر خاک باشد. ارتباط بین حدود آتربرگ و مقادیر ذرات رس و شن نشان داد که افزایش سطح ویژه خاکضمن افزایش حد روانی و حد خمیری موجب افزایش شاخص خمیرایی خاک نیز می شود.

کلیدواژه ها

مدیریت خاک، کیفیت خاک، کاربری اراضی، حدود آتربرگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.