محور مقاله: حاصلخیزی خاک، تغذیه گیاه و کشت گلخانه ای- ارتباط پتاسیم قابل جذب با برخی خصوصیات خاک و لندفرم در اراضی آهکی استان اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_311
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فتحی

بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

مهدی طهرانی

موسسه تحقیقات خاک و آب ایران

چکیده

عوامل موثر بر پتاسیم قابل جذب خاک در مناطق مختلف جهان بررسی شده است. میتوان گفت، تنوع شرایط خاک و لندفرم درگسترش جغرافیایی و میزان پتاسیم قابل جذب تاثیرگذار است. در این مطالعه نمونه برداری خاک در استان اصفهان از 2500 نقطه به صورتشبکه ای به فاصله دو کیلومتر و تا عمق 60 سانتیمتر انجام و میزان پتاسیم قابل جذب و ویژگی های خاک اندازه گیری شد. سپس وضعیت لندفرم هادر محدوده مطالعاتی برررسی گردید. نتایج نشان داد فراهمی پتاسیم خاک در این مناطق تحت تاثیر عوامل خاک و توپوگرافی قرار گرفته است. درغالب خاک ها فقر عنصر پتاسیم مشاهده نگردید و 55 درصد اراضی مورد بررسی پتاسیم قابل جذب بیش از حد بحرانی داشت. دامنه تغییراتعنصر پتاسیم بین 10 تا 980 و میانگین آن 295 میلی گرم در کیلوگرم بود. بیشترین درصد اراضی مواجه با کمبود پتاسیم در شهرستان آران وبیدگل در ناحیه گرم و خشک شمالی محدوده مطالعاتی و کمترین میان در سمیرم و چادگان در مناطق نیمه مرطوب جنوب و غرب محدودهمطالعاتی مشاهده گردید. بنابراین کمبود پتاسیم با توجه به وضعیت خاک ها در محدوده مطالعاتی دور از انتظار نبوده و به ویژه برای کشتگیاهان حساس باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین بسته به نوع لندفرم برآورد میزان عنصر پتاسیم قابل جذب به کمک ویژگی های خاک به روشرگرسیون گام به گام ممکن می باشد.

کلیدواژه ها

خاکهای آهکی، فراهمی پتاسیم، اقلیم، توپوگرافی، استان اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.