محور مقاله: حاصلخیزی خاک، تغذیه گیاه و کشت گلخانه ای- تاثیر تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد و جذب برخی عناصر غذایی پرمصرف در گیاه ذرت (.Zea mays L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_241
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز اشرفی سعیدلو

دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

محسن برین

استادیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

ابراهیم سپهر

دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد ذرت و نیز میزان جذب عناصر غذایی، آزمایشی در شرایط گلخانه ای به مدت65 روز اجرا گردید. تیمار آزمایشی شامل تلقیح میکروبی (باکتری (Pseudomonas fluorescens)، قارچ (Cont(+), Aspergillus niger) (بدونتلقیح با حضور پتاسیم برابر با توصیه کودی) و (-)Cont (بدون تلقیح و بدون استفاده از پتاسیم)) بود. در پایان دوره رشد، برخی شاخص های رشدگیاه و غلظت عناصر غذایی در اندام هوایی و ریشه گیاه اندازه گیری شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد گیاهی وغلظت عناصر غذایی در اندام های هوایی و ریشه بود. بیشترین ارتفاع بوته (55 / 54 سانتیمتر) و قطر ساقه (642 / 0 سانتیمتر) مربوط به شرایطتلقیح باکتریایی بود که نسبت به تیمار (-)Cont ، به ترتیب 19 / 18 و 22 / 18 درصد افزایش داشت. وزن خشک اندام هوایی گیاه ذرت نیز در شرایطتلقیح باکتری به ترتیب 80 / 1 و 41 / 1، و در شرایط تلقیح قارچی به ترتیب 54 / 1 و 20 / 1 برابر در مقایسه با تیمارهای (-)Cont و (+)Cont بیشتر بود. تاثیر تلقیح باکتری بر غلظت فسفر اندام هوایی بیشتر از تلقیح قارچی بود. به طوریکه مقدار فسفر در این تیمار 25 / 18 درصد بیش از تلقیح قارچیبود. چنین استنباط می شود که تلقیح میکروبی از طریق تاثیر بر قابلیت دسترسی و جذب عناصر غذایی، باعث بهبود شاخص های رشد ذرتمی شود. لذا استفاده از سویه های موثر در انحلال عناصر غذایی، قابلیت استفاده عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را افزایش داده و باعث بهبود رشد آنمی گردد.

کلیدواژه ها

میکروارگانیسم های حل کننده سیلیکات، عملکرد گیاه، کشاورزی پایدار، سودوموناس فلورسنس، آسپرژیلوس نایجز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.