شناسایی مولفه های سازمان اخلاقی از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت اسلامی، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IMIHU-28-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گل ارا پورمجرب

دانشجوی دکتری رشته مدیریت دولتی گرایش رفتار سازمانی پردیس بین المللی ارس دانشگاه تهران

حسن زارعی متین

استاد مدیریت دولتی پردیس فارابی دانشگاه تهران

علی اصغر پورعزت

استاد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

حمیدرضا یزدانی

استادیار مدیریت دولتی پردیس فارابی دانشگاه تهران

چکیده

تحقق سازمانهای اخلاقی نیازمند شناسایی مولفه هایی است که بتوان براساس آنها بایدها و نبایدهای رفتاری را تعیین کرد. مولفه های اخلاقی براساس جهان بینی افراد معنا پیدا می کند و والاترین تعریف نسبت به اخلاق در جهان بینی اسلامی قابل مشاهده است؛ از این رو شناسایی مولفه های سازمان اخلاقی نیز براساس مکتب اسلام انجام شده است؛ بدین­منظور با استفاده از تحلیل مضمون، آیات قرآن کریم و گزاره های نهج البلاغه مورد مطالعه و تدبر قرار گرفت و 68 مضمون پایه، 16 مضمون سازمان­دهنده و دو مضمون فراگیر مشخص شد. مضمون فراگیر عوامل سازمانی شامل مضمونهای سازمان­دهنده شایسته سالاری، آموزش اصول اخلاقی، تصمیم گیری مشارکتی، استفاده صحیح از منابع سازمانی، رعایت اعتدال، عدالت سازمانی، پیش بینی­پذیری، ایجاد نظام تشویق و تنبیه براساس عملکرد و ایجاد واحدهای نظارتی را مورد توجه قرار داده است و مولفه های انسانی، مضمونهای سازمان دهنده رفتار شهروندی سازمانی، پرهیز از رفتارهای آمرانه، عملکرد اخلاقی، حفظ احترام افراد، رعایت حریم خصوصی افراد، حفظ عزت نفس، سوءاستفاده نکردن از پست و مقام را مدنظر دارد.

کلیدواژه ها

سازمان اخلاقی, مولفه های اخلاق در سازمان, اخلاق اسلامی در سازمانها, مدیریت سازمان و قرآن کریم و نهج البلاغه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.