برنامه ریزی و مدیریت بحران در جوامع شهری با رویکرد پدافند غیرعامل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی بهداشت و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CONFHE01_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 548
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا باباخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده ایمنی و بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

رضا سعیدی

استادیار گروه سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده ایمنی و بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

حامد حریری

کارشناسی ارشد مدیریت پروژه و ساخت، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

ایمنی و امنیت از ابتدایی ترین اصول جهت دستیابی به استانداردهای مطلوب آسایش جوامع شهری است. برای دستیابی به این هدف گنجاندن برنامه های کاهش آسیب پذیری شهروندان و جامعه که در معرض مخاطرات و بلایای طبیعی و انسانی هستند، در طرح های توسعه شهری ضروری است. از این رو مدیران با استفاده از رویکردهای نوین برنامه ریزی از قبیل پدافند غیرعامل سعی نموده اند تا ساخت کالبدی، برنامه ریزی فضاهای شهری را بر اساس راهبردهای نوین این رویکردها ساختاربندی نمایند. استفاده از فناوری GIS علاوه بر ارتقاء آگاهی از میزان خطر در اسرع وقت، کاهش آسیب پذیری و آمادگی در برابر بحران منجر به بررسی میزان آسیب پذیری در جوامع شهری می شود. شناسایی عوامل داخلی و خارجی بافت های فرسوده با استفاده از مدل SWOT می تواند راهنمایی مناسب در هنگام تجویز درمان باشد و زنجیره فرسودگی را قطع سازد. بنابراین آنچه جوامع شهری را به صورت یکپارچه از مخاطرات طبیعی و انسان ساخت محافظت می نماید، وارد کردن هدف ایمنی در کلیه سطوح برنامه ریزی و همچنین مدیریت شهری می باشد. در راستای نیل به چنین هدفی برنامه ریزی ومدیریت با برقراری پیوندی دوسویه با یکدیگر و بهره گیری از رویکرد استراتژیک به عنوان نگرشی که قابلیت انطباق با شرایط بحران را دارد، می توانند تمهیدات لازم را در جهت ایمن سازی در برابر مخاطرات صورت دهند.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی، بحران، GIS، پدافند غیر عامل، مدل SWOT، مخاطرات انسان ساخت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.