تعیین همبستگی مکانی دبی جریان رودخانه های استان اردبیل با استفاده از شاخص موران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED14_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازیلا علایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

رئوف مصطفی زاده

استادیار گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

زینب حزباوی

دانش آموخته دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس و مسئول کمیته دانشجویی انجمن آبخیزداری ایران

چکیده

شناخت الگوها و کشف روندهای موجود در داده های مکانی از اهمیت زیادی برخوردار است در همین راستا هدف از پژوهش حاضر تعیین همبستگی مکانی داده های دبی استان اردبیل با استفاده از شاخص موران می باشد. در این مطالعه به منظور تحلیل همبستگی مکانی ابتدا داده های دبی ایستگاه های استان اردبیل در دوره آماری 15 ساله 93-1379 جمع آوری شدت در نرم افزار ArcGIS 10.4 پس از اجرای شاخص موران میلی، نقشه معنی داری موران محلی ایجاد شدت با استفاده از نقشه مزبور خوشه های محلیو نوع آنها شناسایی شدند. علاوه بر نقشه معنی داری موران میلی، نمودار پراکندگی موران کمک کرد تا نوع خودهمبستگی فضایی که بین مکان ها وجود دارد تعیین شود. نتایج توزیع داده های دبی در ایستگاه های استان اردبیل به صورت پراکنده نمایش داده شد. نتایج حاصل از کاربرد شاخص موران در مورد شناسایی الگوهای توزیع فضایی دبی نشان داد که مقادیر مربوط به سال های مختلف در دوره آماری داری ضریب مثبت می باشند. این نشان می دهد که توزیع فضایی دبی، خوشه ای است، زیرا هر چه این عدد مثبت باشد، نشان دهنده همبستگی می باشد. این در حالی است که نتایج این تحقیق نشان داد که همبستگی دبی در ایستگاه های اردبیل بالا نیست، زیرا هر چه شاخص موران به یک نزدیک تر شودنشان دهنده تمرکز بالای داده هاست از طرفی بر اساس نتایج شاخص موران مشخص شد که مقادیر مثبت شاخص z بیان گر همبستگی مکانی میان وقوع داده های دبی در ایستگاه های مورد مطالعه است مقادیر p-value کم تر از 0/05 نشان دهنده این است که داده ها دارای ساختار و همبستگی مکانی هستند، که این همبستگی در اکثر سال ها معنی دار می باشد.

کلیدواژه ها

تحلیل فضایی، خودهمبستگی فضایی، شاخص موران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.