ارائه یک مدل دوسطحی برای مکان یابی رقابتی تسهیلات با وجود عکس العمل رقبای موجود در بازار با استفاده از مفهوم تعامل
محل انتشار: فصلنامه مدیریت زنجیره تامین، دوره: 16، شماره: 44
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 559
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SCMJ-16-44_006
تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1399
چکیده مقاله ارائه یک مدل دوسطحی برای مکان یابی رقابتی تسهیلات با وجود عکس العمل رقبای موجود در بازار با استفاده از مفهوم تعامل
مسئله مکان یابی زمانی رقابتی نامیده می شود که در آن از قبل رقبایی در محیط مستقر شده و برای کسب سهم قابل توجه از بازار با تسهیلات جدید و موجود به رقابت بپردازند. به بیان دیگر در مسئله مکان یابی رقابتی، انحصاری که در مدل های سنتی مکان یابی مطرح می شود، وجود ندارد. در چنین شرایطی تسهیلات موجود در بازار می توانند به استقرار تسهیلات جدید عکس العمل نشان دهند. برای مدل سازی رفتار مشتریان برای انتخاب تسهیلات در این گونه از مسائل از مدل گرانشی هاف استفاده می شود که در آن احتمال انتخاب یک تسهیل توسط مشتری رابطه مستقیم با میزان کیفیت تسهیل و رابطه عکس با فاصله بین تسهیل و مشتری وجود دارد. در این مقاله، مسئله به صورت یک مدل برنامه ریزی دوسطحی فرموله بندی شده، از طریق روش جدیدی برای حل مسئله بر اساس تعامل بین رقبا ارائه می شود که علاوه بر حداقل سازی مطلوبیت رقبا، حداقل مطلوبیت مشتریان را نیز در نظر می گیرد که قبلا در ادبیات موضوع در نظر گرفته نشده است. برای نشان دادن اعتبارسنجی مدل و روش حل ارائه شده، مثالی از ادبیات موضوع به تشریح حل می شود و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
کلیدواژه های ارائه یک مدل دوسطحی برای مکان یابی رقابتی تسهیلات با وجود عکس العمل رقبای موجود در بازار با استفاده از مفهوم تعامل:
نویسندگان مقاله ارائه یک مدل دوسطحی برای مکان یابی رقابتی تسهیلات با وجود عکس العمل رقبای موجود در بازار با استفاده از مفهوم تعامل
میلاد قنبری
دانشگاه شهید باهنر کرمان
شهرام آریافر
دانشگاه شهید باهنر کرمان
محمدعلی یعقوبی
دانشگاه شهید باهنر کرمان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :