شوک قیمتی نهاده های تولید ذرت دانه ای و تاثیر آن بر قیمت محصول: رهیافت خودرگرسیون برداری با داده های تابلویی (PVAR)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-31-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم مرادی

استادیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم زیست محیطی و کشاورزی پایدار، دانشگاه سیستان و بلوچستان

میلاد افشارمنش

دانشجوی کارشناسی ارشد، اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر شوک های قیمتی نهاده های مورد استفاده در تولید ذرت دانه ای، بر قیمت این محصولاست. برای این منظور ازداده های مربوط به قیمت نهاده های مورد استفاده در تولید ذرت از جمله زمین، کود، نیرویکار، بذر و سم و همین طور قیمت محصول ذرت از سالزراعی 79-1388 تا 91-1390 برای 16 استان کشور که تولید کننده 93/5 درصد از ذرت تولیدی کشور میباشند، از روش خود رگرسیون برداری با کاربرد داده های تابلویی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که نوسان قیمت ذرت تا حدی متاثر از قیمت عوامل تولید است. 63 % ازتغییرات رشد قیمت ذرت مربوط به مقادیر گذشته خود متغیر 4/8 درصد مربوط به تغییر در رشد اجاره زمین، 24 درصد مربوط به تغییر در رشد قیمت کود شیمیایی؛ 5/1 درصد مربوط به رشد تغییر در رشد قیمت بذر (با توجه به نتایج تخمین نحوه اثر گذاری معکوس است)، و 1/4 درصد مربوط به تغییر دررشد قیمت سموم کشاورزی است.با توجه به ارتباط بین قیمت نهاده ها و ستاده ذرت، سامان دهی بازارتقاضای نهاده ها و تامین و توزیع به موقع آن ها درجهت کنترل نوسانات و شوک های قیمتی در بازار نهاده می تواند در تثبیت قیمت محصول ذرت موثر باشد.

کلیدواژه ها

انتقال قیمت، ایران، کشاورزی، هزینه تولید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.