تاثیر دوره آموزشی سه ماهه مدیتیشن یوگایی مبتنی بر تنفس و تکرار مانترا همراه با آناپاناساتی مدیتیشن بر دامنه امواج بلند آلفا-اس ام آر و بتای مغزی در مقایسه با مدیتیشن هندسی در زمان استراحت و تکلیف ذهنی- شناختی (مطالعه تصادفی کنترل شده)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,298

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

TWBT02_085

تاریخ نمایه سازی: 5 آذر 1398

چکیده مقاله:

مقدمه: آناپاناساتی در اینجا به معنای آگاهی به تنفس در حین دم و بازدم است. جاپا به معنای تکرار کردن و به خاطر داشتن مانترا و اجاپاجاپا به معنای توجه و هوشیاری پیوسته نسبت به مانتراست. مدیتیشن هندسی فرشاد که به اختصار اف جی مدیتیشن یا اف جی ام نامیده می شود بر مبانی علوم مختلف بین رشته ای از قبیل علوم اعصاب، علوم شناختی، روانشناسی، فیزیولوژی و فلسفه ذهن استوار است.روش: برای اندازه گیری اثر مدیتیشن یوگایی مبتنی بر تنفس و مانترا همراه با آناپاناساتی مدیتیشن در مقایسه با مدیتیشن هندسی، 62 نفر از دانشجویان دانشکده اس تی آلوشیوز هند که هیچ گونه تجربه قبلی ازآموزه های مدیتیشن نداشتند اما دچار اضطراب و استرس روانشناختی بودند انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی در سه گروه مدیتیشن یوگایی مبتنی بر تنفس و مانترا، مدیتیشن هندسی و گروه کنترل قرار گرفتند. فرضیه ما در این مطالعه مبتنی بر اثرگذاری هر دو روش مدیتیشن یوگایی مبتنی بر تنفس و مانترا و روش مدیتیشن هندسی بر فعالیت الکتریکی مغز شرکت کنندگان در این مطالعه بود. قبل از شروع و بعد از اتمام دوره های آموزشی مدیتیشن، داده های مختلف مربوط به امواج مغزی با تمرکز روی نقاط اف-3 و اف 4 با استفاده از دستگاه ویلیستاس در دو مرحله استراحت و تکلیف شناختی- ذهنی ثبت گردید. سپس با استفاده از نرم افزار ویژه ویلیستاس پرو و اس پی اس اس، فرآیند تبدیل و پردازش دادها انجام شد. برای هر گروه مدیتیشن، یک دوره آموزشی سه ماه ه، هفته ای سه جلسه یک ساعته یک روز در میان برگزار گردید.یافته ها: در هر دو گروه، افزایش معناداری در دامنه باند امواج بلند آلفا- اس ام آر در نیمکره راست مغز در ناحیه اف-4 در هنگام انجام تکلیف ذهنی- شناختی دیده شد . همچنین کاهش معنادار همین امواج، در نیمکره چپ مغز در ناحیه اف-4 در گروه مدیتیشن یوگایی و در هر دو نیمکره مغز در ناحیه اف- 4 در گروه مدیتیشن هندسی در هنگام استراحت یافت شد. در ارتباط با امواج بلند بتا، کاهش معنادار دامنه امواج در هر دو نیمکره مغز در ناحیه اف-4 در مرحله تکلیف ذهنی -شناختی فقط در گروه مدیتیشن هندسی دیده شد اما تغییر معناداری در گروه مدیتیشن یوگایی در هیچ کدام از دو نیمکره مغزی در مرحله استراحت و یا مرحله تکلیف ذهنی-شناختی یافت نشد.نتیجه گیری: مدیتیشن هندسی و مدیتیشن یوگایی مبتنی بر تنفس و مانترا، شیوه های موثری در جهت کاهش استرس روانشناختی و اضطراب به نظر می رسند.

نویسندگان

فرشاد نظرآقایی

دکترای تخصصی درعلوم یوگا،بخش هوشیاری انسانی و علوم یوگا، دانشکده علم و تکنولوژی، دانشگاه منگلور، منگلور، ایالت کارناتاکا، هندوستان،آکادمی مدیتیشن فارس، شیراز، ایران،عضو انجمن علوم اعصاب ایران- شاخه فارس، شیراز، ایران

ک کریشناباهات

بخش هوشیاری انسانی و علوم یوگا، دانشکده علم و تکنولوژی، دانشگاه منگلور، منگلور، ایالت کارناتاکا، هندوستان