عدالت اجتماعی و آرمان های دینی؟

26 اسفند 1403 - خواندن 5 دقیقه - 202 بازدید

همایش ملی تحلیل راهبردی دیدگاه های مقام معظم رهبری در اقتصاد و مدیریت حماسه اقتصادی / اقتصاد مقاومتی 


 عدالت اجتماعی و آرمان های دینی؟


تحقق عدالت اجتماعی و آرمان های دینی ، فلسفه حکومت اسلامی است و در حقیقت آنچه که یک نظام اسلامی را از سایر حکومت ها و نظام های دنیا متمایز میسازد ، همین نکته اساسی است . 

در نظامی که بر پایه ارزش ها و باورهای اسلامی و انسانی بنا شده ، نمی توان نسبت به تحقق آرمان های اصیل دینی و انسانی بی تفاوت و ساکت ماند ؛ بلکه تمام اجزاء و ارکان اصلی و فرعی این نظام باید در یک حرکت فراگیر و هماهنگ تا رسیدن به مرحله نهایی یعنی ایجاد کشور اسلامی که مهمترین شاخصه ی آن تحقق عدالت اجتماعی و آرمان های انقلاب اسلامی است از پای ننشینند. 

اما تردیدی نیست که رسیدن به این مرحله ، که به تعبیر مقام معظم رهبری، مرحله درخشش نظام اسلامی و ارزشهای متعالی آن است ، تا در نظام دولت اسلامی به معنای حقیقی کلمه تبلور پیدا نکند و دولتمردان آن در روش و منش فردی و حکومتی شان از الگوی اسلامی که کاملترین نسخه آن حکومت علوی است پیروی نکنند ، چنین جامعه ای در تحقق اهداف اسلامی قطعا ناکام خواهد ماند .

دولت اسلامی باید با الگو گرفتن از " دولت علوی " هرچه بیشتر خود را به شاخصه های حکومت علی علیه السلام نزدیک سازد و لااقل شبهی از آن حکومت الهی و نورانی را در عصر بی عدالتی ها ، شهرت پرستی ها و زورگویی ها به نمایش بگذارد .

می دانیم که پس از مقام معظم رهبری ، رئیس جمهور عالی ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در مواردی که مستقیما به رهبری مربوط می شود، برعهده دارد. به بیانی دیگر ، دولت در واقع، فعال اصلی در صحنه کشور است .بنابراین باید تمام توان خود را در جهت کارآمدسازی برای رسیدن به اهداف یاد شده به کار گیرد ، چرا که به تعبیر مقام معظم رهبری، هرگونه موفقیتی که برای دولت آید ، موفقیت نظام اسلامی است و اگر خدای ناکرده برای دولت در فعالیت های گوناگونش رکود یا توقف و یا ناکامی پیش آید ، این ناکامی و عدم موفقیت هم ، برای اصل نظام تلقی خواهد شد. مهمترین حوزه های فعالیت مورد اشاره رهبری که دولت بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، موظف به اداره آنهاست عبارت است از حوزه های فرهنگی، علمی، اجتماعی، سیاسی، دفاعی و امنیتی، روابط خارجی و مناسبات سیاسی و امور اقتصادی. خوشبختانه رهبر بصیر و فرزانه انقلاب، از آغاز رهبری تا کنون با اتکاء به تجارب ارزشمند اجرایی خود و نیز با توجه به بصیرت و تیزبینی خاص خویش کوشیده اند ضمن نظارت دقیق بر عملکرد دولتمردان و نمایاندن نقاط قوت و ضعف آنها ، با ارائه هشدارها ، رهنمودهای گره گشا و راهکارهای اساسی مهم ، دولت را در جهت رفع کاستی های موجود و رسیدن به اهداف آن یاری و مدد رسانند .

برسی و مطالعه مجموعه بیانات ، توصیه ها و هشدارهای مقام رهبری در تمام این زمینه ها به ویژه در حوزه های سیاسی ، فرهنگی ، و اقتصادی ، خود گویای این واقعیت است که معظم له با طرح شعارهای فوق و مطالباتی همچون مبارزه دولتمردان با مثلث شوم فقر و فساد و تبعیض و برپایی نهضت عدالت خواهی و تولید علم و جنبش نرم افزاری و تکنولوژی نوین ، در واقع روی حساس ترین و بنیادی ترین عناصر کارآمدی نظام انگشت نهاده اند که اگر به همه ی آنها در این مدت جامه عمل پوشیده می شد و به بوته اهمال و اغفال سپرده نمی شد ، امروز جامعه ی ما با بسیاری از مشکلات کنونی و ناهنجاریهای موجود به ویژه در زمینه های یاد شده دست و پنجه نرم نمی کرد. همانگونه که در بسیاری از اموری که به رهنمودهای مقام معظم رهبری و مطالبات ایشان توجه وافر صورت گرفته ، اهداف مورد نظر کلا یا عمدتا محقق گردیدند که از جمله آنها ، تاکید فوق العاده ایشان بر تقویت بخش تولید و خودکفایی ، تاکید بر ضرورت جنبش نرم افزاری و تکنولوژی ، ضرورت صنعت به دانشگاه و لزوم ایمان و اعتقاد به نبوغ و خلاقیت های جوانان ایرانی است که خوشبختانه به کشف فناوری انرژی هسته ای و سلول های بنیادی انجامید .


منشور دولت اسلامی بیانات مقام معظم رهبری