سعید کیوان پور:شیرانی بیدآبادی
361386 : Researcher ID نویسنده و پژوهشگر مبانی جرم شناسی و روانشناسی اجتماعی Author and resear
192 یادداشت منتشر شدهدر مکتب اسلام حق با علی علیه السلام است؟ ویژه ماه مبارک رمضان
زیرا که حضرت علی علیه السلام هم میوه ی درخت اسلام بود و هم میوه ی ممتاز قبیله ی قریش . هیچکس در شایستگی امیرالمومنین (ع) به اینکه او عالی ترین محصول مکتب اسلام بود نمی تواند تردیدی داشته باشد . او به درجه ای از فضیلت و شایستگی رسیده بود که اندیشه اش تجسم از اسلام بود و کردارش عینیت اسلام را نشان می داد و گفتارش در هر مقوله ای که بود قانونی از اسلام را بیان می کرد و این یک توجه فوق العاده منطقی است که گفته شده است : برای اثبات جهانی و جاودانی بودن دین اسلام و اینکه اسلام می تواند پاسخ گوی همه ی مسائل بشری بوده باشد بهترین دلیل شخصیت علی بن ابیطالب (ع) است که ساخته شده ی مکتب انسانی است .
آیا محصولی عالی تر از این شخصیت برای اسلام می توان تصور نمود ؟!
عبایه از ابن عباس نقل کرده است که پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله فرموده است: علی ظرف علم من است و در جای دیگر قیس ابن حازم از معاویه بن ابی سفیان نقل کرده است ، رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم در حال بیماری فرمودند برادرم را بگویید بیاید پیش من عثمان را خواستند پیامبر از او روی گردانید و سپس فرمود: برادرم را بخوانید بیاید سپس علی بن ابیطالب را خواستند علی علیه السلام پارچه ای روی پیامبر کشیدند و خم شد به روی او وقتی که از نزد پیامبر بیرون رفت به او گفتند پیامبر به تو چه گفت ؟ آن حضرت فرمود پیامبر هزار باب از علم برای من آموخت که از هر باب آن هزار باب گشوده می شود .
ابوالفرج غیث بن علی به استناد خود از محمد بن الحسین از علی بن ابیطالب علیه السلام نقل می کنند که فرمود هروقت چیزی از پیامبر سوآل میکردم به من پاسخ می داد و هروقت ساکت می شدم خود آن حضرت به سخن گفتن می پرداخت و هیچ آیه ای بر او نازل نشد مگر اینکه آن را خواندم و تفسیر و تاویل آن را دانستم و پیامبر از خدا مسئلت کرد که هیچ چیزی از آن چه را که به من تعلیم فرمود ، فراموش نکنم . پس من هیچ حلال و حرام و امر و نهی و اطاعت و معصیتی را فراموش ننمودم و پیامبر اکرم دست خود را روی سینه من گذاشت و گفت خدایا ، قلب علی را با علم و فهم و حکمت و نور پر کن سپس به من فرمود پروردگار من عزوجل به من خبر داد که دعایم را در حق تو مستجاب فرمود .
علی المقری با استناد خود از انس نقل کرده است که او می گوید رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم به او فرمود : برای من آب وضو تهیه کن《 آن حضرت وضو گرفت》و سپس دو رکعت نماز خواند و سپس فرمود اولین کسی که از این در بر تو وارد می شود امیرالمومنین سید المسلمین و پیشوای کمال یافتگان رو سفید خاتم اوصیا است . انس می گوید : گفتم خدایا : این شخص یکی از انصار باشد ، و این نیت را در دلم مخفی کردم ناگهان علی (ع) وارد شد پیامبر فرمود : ای انس این شخص کیست ؟ عرض کردم علی (ع) است . پس پیامبر در حال انبساط برخواست و دست بر گردن علی انداخت و او را به آغوش گرفت و صورتش را به صورت علی(ع) می کشید . عرض کرد : ای رسول خدا ، امروز می بینم عنایتی با من فرمودید که تاکنون سابقه نداشت ؟ پیامبر فرمود چه مانعی است از این عواطف شدید که امروز در باره تو ابراز کردم در حالی که تو هستی که پیام رسالت مرا بعد از من به مردم ابلاغ خواهی کرد و توئی که صدای مرا به آنان خواهی رساند .
اکنون این سوآل را باید پاسخ داد که آیا با وجود چنین شخصیتی (علی ابن ابیطالب علیه السلام) در میان مسلمانان پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) می توان تصور کرد که اختلاف مردم آن دوره در شناخت شخصیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم و سخنان او علت قابل قبول داشته است ؟!
آن جامعه چگونه جامعه ای بود که چنین شخصیت باعظمتی را در مورد شناخت فوق نادیده گرفت و سالیان متمادی او را در سکوت نگاه داشت .
آیا ؟! با توجه به این روایات که در علم و شایستگی علی علیه السلام برای تبیین مکتب اسلام و شخصیت آورنده ی آن ، نقل کردیم می تواند مورد اعتراض قرار بگیرد ؟!
از آن جمله دلایلی که شایستگی علی علیه السلام را برای زمام داری پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) این است که علی ابن ابیطالب داناتر از همه بوده است . زیرا او دارای فهم و حدس نیرومند و همراهی دائمی با رسول خدا (ص) و کثرت استفاده هایی که از آن حضرت نموده بود ... شایان ذکر است که صحابه پیامبر در اکثر وقایع پس از ارتکاب خطا و غلط به او مراجعه می کردند ، چون پیامبر فرموده بود که قاضی ترین شما علی است . و فضلاء در همه ی علوم به علی (ع) مراجعه می کردند .
ملا علی قوشچی در شرح جملات فوق چنین می گوید: زیرا علی ابن ابیطالب در دوران کودکی در دامان پیامبر تربیت یافت و در بزرگی داماد آن حضرت گشت و هر وقت می توانست به خدمت پیامبر برسد و استفاده از وی برد زیرا پیامبر نهایت اشتیاق را به ارشاد او داشت و در آن هنگام که این آیه 《 و تعیها اذن و اعیه 》و بشنود آن را گوش شنوا 》 پیامبر فرمود : خداوندا این گوش شنوا را گوش علی قرار بده ، علی علیه السلام فرمود : بعد از آن هیچ چیزی را فراموش نکردم و فرموده است رسول خدا (ص) هزار باب از علم را به من تعلیم فرمود و از هر بابی هزار باب گشوده شد .
در هر صورت تحقیقا حضرت علی علیه السلام در صفای روح و استقامت اخلاق نموداری است از آنچه رسول خدا به او آموخته است بدین گونه که بسیاری از پرده های حوادث مجهول آینده از پیش رویش کنار رفته است . او در این باره می گوید آن هنگام که وحی بر پیغمبر نازل گشت ، ناله شیطان را شنیدم از رسول خدا پرسیدم این ناله چیست ؟ فرمود : شیطان است که از پرستش خود نومید گشته همانا تو میشنوی آنچه را من می شنوم و می بینی آنچه را من می بینم فقط تو پیامبر نیستی و لیکن تو وزیری و پوینده راه خیری .
آری راهی که علی (ع) در میدان قرب خدای سبحان و پیروی اوامر و تحقق بخشیدن به اهداف رسالت پیمود ، وی را عهده دار مسئولیت وزارت آماده ساخت و کسی بدین مقام نمی رسد ، مگر آنکه مسیری طولانی را به سوی عالی ترین درجه فضیلت و تقوا بپیماید و جز در امر نبوت با پیامبر (ص) فاصله ای نداشته باشد تا بدین درجه و لیاقت و شایستگی ارتقاء یابد و علی چنین بود و کسی به غیر از علی هم نبود .
( علی خیر البشر فمن ابی فقد کفر ) علی بهترین انسانهاست پس هرکسی منکرش باشد کافر است .