بازدارندگی مجازات برای جرایم خشن
🔹️لزوم بازدارندگی مجازات برای جرایم خشن وسالب حیات
✍️نویسنده:
#محمدرضا_قاسمی
🔸️قوانین جزایی ما دو بخش است:
الف)حدود
ب)تعزیرات
حدود، در قرآن وروایات با صراحت بیان شده است و 1400 سال قدمت دارد. تعزیر هم دوگونه است:تعزیر منصوص شرعی،تعزیر غیر منصوص
تعزیر منصوص که چند مورد محدود است،حکمی است که خود معصوم(ع) صادر کرده اند و ازآن نمی شود تخطی کرد؛تعزیر غیر منصوص طبق فرمایش معصوم(ع) بمایراه الحاکم است یعنی تصمیم گیرنده درباره مقدار مجازات،قاضی دادگاه است.البته حکم قاضی هم تحت یکی سری قواعد و شروطی است وباید به طورعادلانه نسبت به آن تصمیم گیری شود وتخلف ازآن،تخلف انتظامی محسوب می شود.
بنابراین مطالب،ادعای حرکت طبق منافع حکومت و...،سخنی بی دلیل است اگر هم یک قاضی در فلان نقطه کشوربدون دلیل وبدون حجت دست به چنین اقدامی زده باشد،هم شرعا وهم قانونا،محکوم خواهد بود.
بکاریا وبنتام می گویند غرض از مجازات این است متهم ودیگران درآینده مرتکب چنین رفتاری نشوند.بنابراین،فلسفه تشریع مجازات،سود به نفع جامعه است. ژان ژاک روسو در کتاب "قرارداد اجتماعی"خویش مجازات را ازباب "دستاورد اجتماعی" توجیه می کند.او معتقد است افراد بشر که آزاد به دنیا آمده اند ودراجتماع زندگی خویش یک قرارداد نانوشته با دیگر افراد جامعه دارد واگر کسی مرتکب جنایتی شود،چنین قراردادی را نقض کرده است ودیگر جزو جامعه نیست چراکه تعهد خودرا لغو کرده است.
اعدام دراکثر کشورهای اسلامی انجام می شود ودر کشورهای غیر اسلامی مانند برخی ایالت های جرم خیز آمریکا،مجازات اعدام اعمال می شود گرچه دولت آمریکا کنوانسیون منع اعدام را پذیرفته است لیکن از حق رزرو خودش استفاده کرده ودوباره این حق را محفوظ نگه داشته است.