هدف مدیریت

2 اسفند 1403 - خواندن 5 دقیقه - 75 بازدید


هدف مدیریت 


🖊️دکتر علی محمد مصدق راد 

*نشر:* گاهنامه مدیر 

■مدیریت علم و هنر انجام کارها از طریق دیگران (کارکنان) است. هدف اصلی مدیریت در سازمان ها، افزایش بهره وری (Productivity) است که مجموع دو مولفه اثربخشی (Effectiveness) و کارایی (Efficiency) است. 


□اثربخشی به معنای انجام کارهای درست، به میزان دستیابی به اهداف سازمانی اشاره دارد. این اهداف می توانند شامل توسعه محصولات جدید، بهبود کیفیت خدمات، افزایش رضایت کارکنان، افزایش رضایت مشتریان و در نهایت، رشد سود سازمان باشند. اثربخشی بر نتایج و خروجی ها تمرکز دارد و نشان می دهد که تا چه حد فعالیت ها و فرایندها به تحقق اهداف سازمان منجر می شوند. 


●کارایی به معنای انجام درست کارها، به استفاده بهینه از منابع اشاره دارد. سازمان کارآمد با حداقل هزینه و کمترین اتلاف، بهترین عملکرد را ارائه می دهد. اگر سازمان بتواند با استفاده از کمترین هزینه و زمان، محصول را تولید کند، کارایی بالایی دارد. 


○اثربخشی، انجام کارهای درست (تمرکز بر اهداف و نتایج) و کارایی، انجام درست کارها (تمرکز بر فرایند و منابع) است. بهره وری ترکیب اثربخشی و کارایی است و به معنای انجام کارهای درست به روش درست است؛ یعنی هم منابع به طور بهینه استفاده شوند و هم اهداف مورد نظر تحقق یابند. هدف مدیریت افزایش بهره وری سازمان یا دستیابی به اهداف سازمانی با استفاده بهینه و حداقل از منابع سازمانی است. 


■مدیریت به معنای انجام درست کار درست است؛ یعنی هم منابع به طور بهینه استفاده شوند و هم اهداف مورد نظر تحقق یابند. در این صورت بهره وری سازمان افزایش می یابد. سازمان های موفق آن هایی هستند که با بهبود مستمر در هر دو حوزه اثربخشی و کارایی، بهره وری خود را افزایش می دهند و به اهداف استراتژیک خود دست می یابند. 


□سازمان ها برای رسیدن به بهره وری بالا، نیاز به مدیرانی دارند که بتوانند هم اثربخشی (دستیابی به اهداف) و هم کارایی (استفاده بهینه از منابع) را بهبود بخشند. موفقیت یک مدیر نه تنها در آرام نگه داشتن سازمان، بلکه در ایجاد تغییرات مثبت و مستمر برای دستیابی به اهداف است. معیارهای موفقیت مدیران در سازمان ها شامل افزایش بهره وری از طریق انجام صحیح وظایف، تحقق اهداف سازمانی، بهبود کارایی با کاهش هزینه ها و استفاده بهینه از منابع، جلب رضایت مشتریان با ارائه محصولات و خدمات باکیفیت، و توجه به رضایت کارکنان برای افزایش انگیزه و بهره وری آن ها است. 


●مدیران نقش کلیدی در افزایش بهره وری سازمان ایفا می کنند. یک مدیر موفق نه تنها مسئول نظارت بر فعالیت های روزمره است، بلکه باید با درک عمیق از نیازها و ظرفیت های سازمان، به بهبود شاخص های کلیدی عملکرد آن نیز کمک کند. هدف از استخدام مدیران، ایجاد تغییرات مثبت و موثر در راستای پیشرفت سازمان و افزایش بهره وری آن است. مدیر باید به عنوان یک رهبر عمل کند و به صرف نظارت قناعت نکند. اگر مدیری تنها به حفظ وضع موجود و مدیریت در سطح حداقلی بسنده کند، به مرور زمان به "مبصر" تبدیل شده و نمی تواند تغییرات موثری در سازمان ایجاد کند. این نوع مدیریت می تواند عواقب منفی جدی بر سازمان داشته باشد. 


○وقتی کارکنان شاهد باشند که مدیران به تغییرات و بهبودها اهمیت نمی دهند، انگیزه آن ها برای تلاش بیشتر و ارائه ایده های جدید کاهش خواهد یافت. این وضعیت ممکن است به افت خلاقیت و نوآوری در سازمان منجر شود. مدیرانی که فقط به حفظ وضع موجود می پردازند، نادانسته ممکن است احساس بی ارزشی و بی توجهی را در میان کارکنان تقویت کنند. در نتیجه، سازمان به اهداف عملیاتی و مالی اش دست نمی یابد. در بلندمدت، کمبود فرصت های رشد و توسعه، کارکنان را به جست وجوی فرصت های شغلی بهتر در خارج از سازمان وادار می کند که می تواند به افزایش هزینه های جابجایی و آموزش نیروهای جدید منجر شود. 


■در این راستا، مطالعه کتاب مدیریت (Management) نوشته پیتر دراکر (Peter Drucker) و کتاب مدیریت (Management) نوشته استیفن رابینز(Stephen Robbins) را به اساتید، دانشجویان، مدیران و کارکنان توصیه می شود. 


▪︎همچنین، تماشای ویدئوی زیر می تواند به درک بهتر این مفاهیم کمک کند. 


*۷. یگانگی (Unity):*

داشتن یک حس هویت مشترک می تواند در متقاعدسازی مخاطب تاثیر بسزایی داشته باشد. این جدیدترین اصلی است که چالدینی به لیست اصول خود اضافه کرده است و به ما توضیح داده که منظور از آن، شباهت های ساده نیست، بلکه زمانی است که ارزش های افراد با هم همخوانی دارند. یعنی وقتی که مخاطب به خود بگوید "اون هم یکی از ماست"، نه وقتی که بگوید "او هم شبیه ماست".

----------

 گاهنامه مدیر 

🟨🟩🟦🟪⬛⬜🟫🟥🟧