مصطفی لطفی
178 یادداشت منتشر شدهنفوذ شخص ثالث در باشگاه پرسپولیس: چالش ها و پیامدها

هوالوکیل
نفوذ شخص ثالث در باشگاه پرسپولیس: چالش ها و پیامدها
مقدمه
حواشی و جنجال های مربوط به هوادار متمول پرسپولیس و رفتارهای غیرحرفه ای مدیریت این باشگاه همچنان ادامه دارد و مدیران و بازیکنان این تیم در گفتگوهای خود درباره کمک های او به باشگاه و همچنین بازیکنان صحبت می کنند.تا اینجای کارمشکلی وجود ندارد اما مشکل از جایی آغاز میشود که این حمایت ها به دخالت های غیرمجاز تبدیل میگردد و نقض ماده 20 مقررات نقل و انتقالات و وضعیت بازیکنان فوتبال ایران در خصوص نفوذ اشخاص ثالث بر باشگاه را در پی دارد.این یادداشت سعی دارد مرز باریک بین حمایت های قانونی و در چهارچوب فیرپلی مالی و نفوذ غیرموجه اشخاص ثالث بر باشگاه ها را با نگاه ویژه به باشگاه بزرگ پرسپولیس تبیین کند.
بیوگرافی هوادار متمول پرسپولیس

محمد یوسفی تاجر ۶۴ ساله ای که در سال های گذشته و در مقاطع مختلف کمک های میلیاردی اش را به حساب پرسپولیس می ریخته بازهم برای کمک به این تیم دست به جیب می شود.یوسفی که اصالتا اهل بندر لنگه است این روز ها در دبی سکونت دارد و بواسطه صرافی که در این کشور راه اندازی کرده، در سال های گذشته پرداخت های خارجی این تیم را هم انجام می دهد.این هوادار که بطور متوسط سالی بین ۳۰ تا ۴۰ میلیارد تومان به سرخ پوشان کمک میکند، چند دهه ای می شود که حامی پرسپولیس است و بازیکنان قدیمی تر هم این موضوع را تایید می کنند.
مقررات فیفا در مورد تاثیر شخص ثالث در نقل و انتقالات بازیکنان (RSTP)
این چارچوب قانونی ایجاد شده توسط فیفا برای جلوگیری از نفوذ ناروا توسط نهادهای خارجی در نقل و انتقالات بازیکنان، با تمرکز بر مواد 18bis و 18تر را بررسی می کند. این مقاله همچنین پیامدهای این مقررات، مکانیسم های اجرایی و چالش های اجرایی را مورد بحث قرار می دهد.
نقل و انتقالات فوتبال شامل چندین ذینفع از جمله باشگاه ها، بازیکنان، نمایندگان و سرمایه گذاران می شود. برای حفظ یکپارچگی این ورزش، فیفا مقررات خاصی را برای جلوگیری از نفوذ شخص ثالث در مذاکرات نقل و انتقالات و قراردادهای بازیکنان وضع کرده است. هدف این قوانین محافظت از باشگاه ها در برابر فشارهای خارجی است که می تواند رقابت عادلانه و ثبات مالی را به خطر بیندازد.
چارچوب قانونی:
RSTP فیفا، به ویژه مواد 18bis و 18ter، به صراحت به نفوذ و مالکیت شخص ثالث می پردازد:
- ماده 18bis (نفوذ شخص ثالث بر باشگاه ها):هرگونه قراردادی را که به شخص ثالث اجازه می دهد تا استقلال باشگاه را در امور مربوط به استخدام و نقل و انتقالات تحت تاثیر قرار دهد، ممنوع می کند.
- ماده 18تر (مالکیت شخص ثالث - TPO): مالکیت جزئی یا کامل حقوق اقتصادی بازیکنان توسط اشخاص ثالث را ممنوع می کند و تضمین می کند که فقط باشگاه ها این حقوق را حفظ می کنند.
دلیل پشت مقررات:
معرفی این مقررات ناشی از نگرانی در مورد عدالت، استقلال باشگاه و شفافیت مالی است. مالکیت شخص ثالث (TPO) به دلیل ایجاد تضاد منافع، بهره برداری مالی از بازیکنان، و مزایای غیرمنصفانه برای باشگاه هایی با حمایت مالی خارجی مورد انتقاد قرار گرفته است.
اجرا و رعایت:
فیفا مکانیسم های نظارتی دقیقی را برای اجرای این مقررات ایجاد کرده است، از جمله:
- تحریم باشگاه ها یا احزاب ناقض قوانین.
- تعهدات باشگاه ها برای افشای توافقات با اشخاص ثالث.
- تحقیقات کمیته انضباطی و اخلاقی فیفا.
مقررات ایران
ماده 20 مقررات نقل و انتقالات وتعیین وضعیت بازیکنان فدراسیون فوتبال ایران مصوب 1396:
نفوذ اشخاص ثالث بر باشگاه
1 - هیچ باشگاهی حق ندارد قراردادی منعقد نماید که به موجب آن ، شخص ثالث یا باشگاه مقابل ،توانائی نفوذ و دخالت در عقد قرارداد ، امور انتقال بازیکن ، استقلال ، سیاست ها و عملکرد این باشگاه را پیدا نماید و بر عکس .
2 - هیچ بازیکن یا باشگاهی نباید با یک شخص ثالث قراردادی منعقد نماید که بموجب آن ، شخص ثالث در تمام یا قسمتی از حقوق مربوط به انتقالات بعدی بازیکن به باشگاه دیگر خصوصا از حیث حقوق مالی قابل پرداخت سهیم گردد .
3 - ممنوعیت مقرر در بند قبل از تاریخ 11 / 2 / 1394 به بعد اعمال می گردد . قراردادهایی که مشمول بند قبل هستند و قبل از 11 / 2 / 1394 منعقد شده اند تا پایان مدت مقرر ، معتبر خواهند بود ولی تمدید آنها امکانپذیر نیست.
4 - توافقات مشمول بند 1 این ماده که بین تاریخ 11 / 10 / 1393 تا 10 / 2 / 1394 منعقد شده اند ، از تاریخ اجرایی شدن آنها بیش از یکسال اعتبار ندارند .
5 - از پایان تاریخ 11 / 2 / 1394 کلیه قراردادهای بین المللی مشمول بند 1 این ماده باید در TMS ثبت شوند . کلیه باشگاههایی که چنین قراردادی را منعقد کرده اند باید آنها را بی کم و کاست و از جمله بهمراه ضمایم و اصلاحیه های احتمالی به همراه جزییات و مشخصات شخص ثالث مربوطه ، مشخصات کامل بازیکن و مدت قرارداد در TMS ثبت و وارد نمایند .
6 - فیفا و فدراسیون فوتبال می توانند باشگاه هایی که این الزامات را رعایت ننمایند مجازات نمایند .
چالش ها و بحث ها:
علی رغم تلاش های فیفا، چالش هایی در اجرای و اجرای این قوانین وجود دارد:
- حفره هایی که توسط سرمایه گذاران از طریق ساختارهای مالکیت غیرمستقیم مورد بهره برداری قرار می گیرد.
- مسائل قضایی مربوط به مقررات ملی مغایر با قوانین فیفا.
- نبردهای حقوقی در حال انجام که قانونی بودن ممنوعیت TPO فیفا را تحت قوانین تجارت بین المللی زیر سوال می برد.
نتیجه گیری:
مقررات داخلی فوتبال ما و همچنین RSTP فیفا به عنوان مقررات حاکمه فوتبال در تما دنیا در مورد نفوذ شخص ثالث برای محافظت از یکپارچگی فوتبال بسیار مهم است. در حالی که آنها کنترل مستقیم شخص ثالث را به میزان قابل توجهی کاهش داده اند، چالش ها در اجرا و انطباق همچنان وجود دارد. تقویت چارچوب های قانونی، افزایش شفافیت و اطمینان از همکاری جهانی گام های اساسی در جهت دستیابی به اهداف این مقررات است.
مصطفی لطفی.وکیل ورزشی