سیدعباس گودرزی
پژوهشگرونویسنده درعلم حقوق(عضودائم انجمن بین المللی پژوهشگران حقوق)،فرهنگی (بارتبه ی علمی استادیار معلم)دانشجوی ارشدحقوق کیفری وجرم شناسی
6 یادداشت منتشر شدهمجازات تهدید تلفنی چیست؟
مجازات تهدید تلفنی چیست؟
اگر شخصی از طریق تماس، شخصی دیگررا از موضوعی بترساند یا به انجام کاری وادار کند، مطابق قانون مستحق مجازات جرم تهدید تلفنی خواهد بود. ودر صورتی که شخص بتوانید جرم تهدید تلفنی را در دادگاه ثابت کنند، متهم به مجازات مقرر در قانون محکوم خواهد شد.
براساس ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی، اگر مرتکب طرف مقابل را به هر صورتی به قتل یا ضرر نفسانی یا مالی یا شرفی یا به افشای اسرار تهدید کند، اعم از اینکه از این طریق مال یا وجه یا انجام کار یا ترک فعلی را از او بخواهد یا نخواهد، به مجازات شلاق یا حبس از ۱ ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. البته طبق ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی، تهدید از طریق تلفن جرمی قابل گذشت است. یعنی شاکی برای احقاق حق خود باید شکایت وپیگیری کند. چنانچه فردی که تهدید شده است، علیه مرتکب شکایت نکند؛ متهم تحت تعقیب قرار نخواهد گرفت. در صورتی که شاکی علیه متهم شکایت کند، سپس از این شکایت منصرف شود یا به او رضایت دهد، دادرسی و اجرای مجازات لغو خواهدشد،مطابق قانون مجازات اسلامی جرم تهدید تلفنی حداقل ۱ ماه تا یک سال حبس یا ۷۴ ضربه شلاق برای مرتکب به دنبال خواهد داشت.
اما محل وقوع جرم تهدید تلفنی درکجا خواهد بود؟محل زندگی تهدید کننده یا تهدید شونده؟یا جایی که جرم دران رخ داده است؟
مطابق قانون محل وقوع جرم جایی است که نتیجه در آنجا محقق شود. در خصوص جرم تهدید تلفنی ممکن است متهم و شاکی در دو شهر یا استان متفاوت زندگی کنند. این موضوع در جرایمی مانند تهدید از طریق تماس یا جرایمی که از طریق اینترنت شکل می گیرد، مورد توجه است. محل وقوع این عمل مجرمانه جایی است که نتیجه جرم در آنجا محقق می شود. اگر متهم و شاکی هر دو ساکن یک شهر باشند، محل وقوع جرم تهدید تلفنی و دادگاه صالح برای رسیدگی به آن، دادگاه همان حوزه قضایی است.در صورتی که شاکی در یک شهر و متهم از شهر دیگری باشد، محل وقوع جرم تهدید تلفنی جایی است که نتیجه این اقدام، در آنجا محقق شده باشد.فرض کنید متهم درشیراز با فردی که ساکن اهواز است، تماس می گیرد. در این شرایط متهم او را به انجام کار یا پرداخت وجه یا دادن مالی تهدید می کند و نتیجه این جرم در اهواز محقق می شود. بنابراین دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم دادگاه کیفری اهواز خواهد بود. به دلیل اینکه بزه دیده صحبت های تهدید آمیز مرتکب را در اهواز شنیده است.تهدید به شیوه های مختلفی شکل می گیرد. یکی از روش های ارتکاب، جرم تهدید تلفنی است. زمانی که متهم از طریق تلفن، طرف مقابل را از موضوعی بترساند یا در او هراس ایجاد کند، این جرم محقق می شود. این عمل مجرمانه معمولا با هدف دریافت مال یا وجه یا برای انجام کار یا ترک فعلی شکل می گیرد. ممکن است مرتکب برای ارتکاب این جرم ، طرف مقابل را در خصوص ضرر مالی، ضرر جانی، شرفی یا افشای راز بترساند. این موارد از طریق تلفن نیز امکان پذیر خواهند بود.
ارکان جرم تهدید تلفنی
برای اینکه متهم جرم تهدید تلفنی در دادگاه ثابت شود، باید عناصری وجود داشته باشد. این عناصر شامل عنصر مادی، قانونی و روانی است. درصورت عدم وجود هرکدام از این عناصرمرتکب مجازات نخواهد شد.
1)عنصر قانونی جرم تهدید تلفنی
هر عمل مجرمانه ای که در قانون تعریف شده و مجازات آن معین شده باشد، به عنوان جرم شناخته خواهد شد. در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی، تهدید و مصادیق آن به همراه مجازات مرتکب مطرح شده است. بنابراین تهدید تلفنی به استناد این ماده قابل مجازات خواهد بود.
2)رکن مادی جرم تهدید تلفنی
برای ارتکاب جرم تهدید تلفنی لازم است که مرتکب با ترساندن طرف مقابل او را به انجام کار یا پرداخت مال یا ترک فعلی وادار کند. در صورتی که مرتکب این اقدام را انجام دهد، عنصر مادی این جرم شکل گرفته است. ترساندن دیگری، تهدید او به افشای راز، تهدید به ضرر مالی، شرفی یا قتل، موجب تحقق این جرم خواهد شد.
3)عنصر روانی این جرم
متهم برای تحقق جرم تهدید تلفنی باید سوء نیت و قصد داشته باشد. زمانی که متهم با هدف ترساندن دیگری با او تماس می گیرد تا او را به انجام کار مورد نظر خود وادار کند، مستحق مجازات خواهد بود. به دلیل اینکه این اقدام را با علم و آگاهی انجام داده است. چنانچه این فرد در حالت مستی و خواب این اقدام را انجام دهد یا مرتکب صغیر یا مجنون باشد، این جرم محقق نمی شود؛ به این دلیل که وجود اراده و قصد، لازمه تحقق این جرم است. { https://ehteraman.com/blog/telephone-threat-crime/}