هوش مصنوعی و مشاغل آینده (Artificial Intelligence and the Future of Jobs)
باسمه تعالی
لحظات هیجان انگیزی در پیش است. مشاغل آینده، دنیایی از فرصت های جدید و بدون شک چالش هایی را به همراه خواهد داشت. با پیشرفت تکنولوژی، تقریبا تمام جنبه های زندگی ما اثر می پذیرد، تعجبی ندارد که دنیای کار نیز در حال تغییر است. با ظهور صنایع جدید و توسعه صنایع موجود، مهارت های مورد نیاز برای مشاغل خاص، ممکن است در آینده بسیار متفاوت به نظر برسد. درک تغییرات احتمالی برای انتخاب شغل آگاهانه و ایجاد بهترین شانس موفقیت حرفه ای در این مسیر، کلید اصلی موفقیت محسوب می شود.
تغییر مشاغل سنتی
نمی توان این موضوع را انکار کرد که پیشرفت های فناوری، نقش های مشاغل سنتی را تغییر می دهد. هوش مصنوعی این توانایی را دارد که وظایف خاص را ساده کرده و دخالت انسان را کاهش دهد. برخی از نقش های سنتی که می توانند تحت تاثیر فناوری هایی مانند هوش مصنوعی قرار بگیرند، شامل نقش هایی با کارهای تکراری و دستی هستند. نمونه هایی از این موارد عبارتند از:
* وظایف شغل معاون اداری: هوش مصنوعی می تواند کارهای روتین مانند زمان بندی و مدیریت داده ها را خودکار کند. این بدان معناست که نقش دستیاران اداری ممکن است تغییر کند یا به مهارت های جدیدی نیاز داشته باشد.
* اپراتور سامانه های اطلاعاتی: با ظهور ابزارهای خودکار پردازش داده، نقش سنتی ورود داده در حال تکامل است که شامل مدیریت و تجزیه و تحلیل داده ها می شود.
* خرده فروشی: تجارت الکترونیک و فناوری های خرید آنلاین در حال تغییر چشم انداز خرده فروشی هستند. این می تواند منجر به تغییر نقش همکاران فروش به سمت تعامل دیجیتال و خدمات آنلاین مشتری شود.
مشاغل نوظهور
با تکامل نقش های سنتی، فرصت های جدیدی در حال ظهور هستند، به ویژه در زمینه های فناوری و هوش مصنوعی. برخی از این مشاغل آینده مورد تقاضا عبارتند از:
* دانشمند داده: تفسیر و استفاده از داده ها برای تصمیم گیری های راهبردی.
* مهندس هوش مصنوعی: توسعه و مدیریت برنامه ها و سیستم های هوش مصنوعی.
* تحلیلگر امنیت سایبری: نظارت دقیق و محافظت در برابر تهدیدات سایبری.
* تکنسین رباتیک: طراحی، نگهداری و تعمیر سیستم های رباتیک.
آماده شدن برای نیروی کار فناوری محور
برای آماده شدن نیروی کار مبتنی بر فناوری، چندین نقش حیاتی تر می شوند. نمونه ای از این موارد عبارتند از:
* توسعه دهنده نرم افزار: برای ایجاد و نگهداری ابزارها و بسترهای دیجیتال ضروری است.
* مربی فناوری اطلاعات: نیاز روزافزونی به افراد حرفه ای وجود دارد که بتوانند دیگران را در مهارت های فناوری جدید و برنامه های نرم افزاری آموزش دهند.
* مشاور فناوری: این کارشناسان به کسب وکارها در مورد چگونگی استفاده از فناوری مشاوره می دهند.
مهارت ها و صلاحیت های مشاغل آینده
همانطور که صنایع تغییر می کنند، مهارت ها و صلاحیت های مورد نیاز برای این مشاغل در آینده نیز تغییر خواهند کرد. طیف وسیعی از کارها وجود دارد که می توان انجام داد تا شغلی را که دوست داریم، ایجاد کنیم. در اینجا چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشت.
o تاکید بر یادگیری مادام العمر:
تعهد به یادگیری مادام العمر کمک می کند تا مطمئن شد که توانایی ها و دانش کارکنان مرتبط باشند، مهم نیست که چگونه چشم انداز شغلی تغییر می کند. حتی ممکن است نیاز باشد که مدارک و گواهینامه های بیشتری گرفته شود تا در حرفه شغلی امکان ادامه دادن باشد.
o مهارت های نرم مورد تقاضا:
در کنار مهارت های سخت، مهارت های نرم نیز اهمیت فزاینده ای پیدا خواهند کرد؛ در حالی که مهارت های فنی برای حرفه های خاص هستند، مهارت های نرم را می توان به راحتی در طیف وسیعی از صنایع منتقل کرد، بنابراین آن ها همیشه ارزش توسعه دارند. چند نمونه از مهارت های نرم عبارتند از: ارتباطات، انطباق پذیری، حل مسئله، هوش عاطفی، انعطاف پذیری، مهارت های بین رشته ای.
o مهارت های بین رشته ای:
ترکیب دانش در زمینه های مختلف می تواند فرصت های شغلی جدیدی را ایجاد کند. مهارت های بین رشته ای می تواند شامل مواردی مانند شایستگی دیجیتال، مهارت های تحلیلی و مهارت های مذاکره باشد. باید به دنبال نقش هایی بود که با رشته های مختلف تلاقی دارند، زیرا این موارد اغلب زمینه های رشد و نوآوری هستند.
o شبکه سازی و روابط حرفه ای:
ایجاد یک شبکه حرفه ای قوی برای رشد شغلی مهم است. جدا از این که افراد را به سمت فرصت های جدید سوق می دهد، ایجاد یک شبکه، می تواند راهی عالی برای جلوترماندن از روندهای در حال تغییر باشد. ر
o تحقیق و اطلاع رسانی:
جلوتر ماندن از روندها و نوآوری های صنعت برای آماده شدن برای فرصت های شغلی آینده ضروری است.
o تاب آوری و سازگاری:
در حالی که نمی توان دقیقا پیش بینی کرد که بازار کار فردا چگونه خواهد بود، ویژگی های خاصی وجود دارد که به شما کمک می کند تا موفق شوید. ویژگی های شخصی مانند انعطاف پذیری و سازگاری، دو ویژگی کلیدی هستند که به شما کمک می کنند تا از چالش های شغلی پیش رو عبور کنید.
جمع بندی
بازار کار همیشه دستخوش نوعی دگرگونی است و این احتمال وجود دارد که مشاغل آینده مورد تقاضا در سال 2030 کمی متفاوت از مشاغل امروزی به نظر برسد. برخی از نقش های شغلی سنتی با فناوری ها تکامل می یابند، به این معنی که حرفه ای ها باید به سرعت خود را تطبیق دهند.
کانال حکومت الکترونیک (در پیام رسان بله):
https://ble.ir/electronicgovernment (آدرس در صفحه مرورگر کپی شده یا در پیام رسان بله جستجو شود)
کانال موسسه مشاوره مدیریت نگاه (در پیام رسان تلگرام):
https://t.me/Institute_Consulting_Negah
منابع
Future jobs: Emerging industries and jobs of the future (2024). SEEK content team.