همه چیز درباره « رژیم مصرف رسانه» / چگونه رژیم مصرف رسانه ای بگیریم

20 تیر 1402 - خواندن 4 دقیقه - 8709 بازدید

رژیم مصرف رسانه ای، یعنی چگونه از رسانه ها درست و به اندازه استفاده کنیم که آسیب هایش به حداقل و بهره وری ما به حداکثر برسد.

همه ما با شنیدن کلمه ی رژیم، یاد رژیم غذایی می افتیم که دکترهای تغذیه می دهند و این که در رژیم ما، چه چیزهایی ممنوع شده است و نباید خورده شود. این ذهنیت کامل نیست؛ چراکه رژیم غذایی معنایش فقط نخوردن یک سری خوردنی ها نیست، بلکه درست خوردن است.

ما چه خیلی لاغر باشیم و بخواهیم چاق شویم و چه خیلی چاق باشیم و بخواهیم لاغر شویم، باید رژیم غذایی داشته باشیم؛ یعنی باید برنامه ی غذایی خودمان را اصلاح کنیم. اتفاقا در رژیم های غذایی، خیلی اوقات، دکتر تجویز می کند که خیلی چیزها را بخوریم. پس رژیم، در واقع یک برنامه است؛ برای این که هم نظم داشته باشیم و هم درست استفاده کنیم.

حالا جالب است که بدانیم رژیم مصرف رسانه ای چیست؟

رژیم مصرف رسانه ای، یعنی چگونه از رسانه ها درست و به اندازه استفاده کنیم که آسیب هایش به حداقل و بهره وری ما به حداکثر برسد. به عبارت دیگر، رژیم مصرف رسانه ای یعنی استفاده صحیح از منابع رسانه ای، اعم از شبکه های اجتماعی، رسانه های صوتی و تصویری، با توجه به زمان، هزینه ها، ارزش ها و باورهای صرف شده که مطابق با چارچوب های اجتماعی باشد.

بیایید کمی این مسئله را بازتر کنیم. در رژیم غذایی می گویند برخی چیزها را به هیچ عنوان نباید خورد؛ چون امکان دارد صدمات جبران ناپذیری ببینیم. در بحث رسانه هم، برخی از بازی های رایانه ای، فیلم ها یا انیمیشن ها ممنوع است و ممکن است صدمات جبران ناپذیری به روح ما بزنند؛ البته چون اثرش را بلافاصله نمی بینیم، متوجه نمی شویم و خیلی وقت ها، زمانی می فهمیم که کار از کار گذشته است!

درباره ی رسانه باید اطلاع داشته باشیم که هر چیز چه عملکردی دارد و برای ما چه فایده یا ضرری دارد؛ مثلا خیلی ها می گویند چیپس و پفک و نوشابه و سوسیس و کالباس ضرر دارد؛ ولی آیا با خوردن این ها می میریم؟! آیا بلافاصله سرطان می گیریم؟! خیر! این ها یکی از عواملی هستند که استفاده ی بیش از حد آن ها، زمینه های سرطان را فراهم آورده، به پیدایش یک سری از بیماری ها در بدن ما کمک می کنند و عملکرد بدن را دچار مشکل می سازند. در رسانه ها هم برخی از آهنگ ها، برخی از برنامه های تلویزیونی یا ماهواره ای و... شاید به ظاهر مشکلی نداشته باشند و در کوتاه مدت برای ما مشکلی نسازند، ولی می توانند ریشه های تفکرات آینده ما بشوند.

یک مثال جالب

برای آشنایی با این اصطلاح به این مثال دقت کنید. آیا می توان به کودک 6 ماهه چلوکباب داد؟ بله! قطعا می شود چلوکباب داد اما سلامتی او در معرض خطر است و ممکن است بمیرد. این چلوکباب حتی اگر با بهترین گوشت و به بهترین شکل پخته شود، خوردن زیاد آن به بزرگسالان آسیب می رساند! یعنی در مصرف مواد غذایی، باید مشروط و هم محدود عمل کرد. مشروط به سن مصرف کننده و سالم بودن و محدود به میزان مورد نیاز و همین فرمول را برای رسانه ها نیز می توانید به کار گیرید.

چرا باید از رژیم مصرف رسانه ای پیروی کنیم؟

پاسخ مشخص است: تا بتوانیم مدیریت کاملی بر رفتار، زمان، عمر و سلامتی مان داشته باشیم.

حال این جا مهم است که شما چه محتوایی از رسانه ها دریافت می کنید و خوراک روح شما چیست! شما می توانید محتویات سالم دریافت کرده، به انسان بهتری تبدیل بشوید و ممکن است محتویات نامناسبی دریافت کرده، تاثیرات بدی بپذیرید.

اصول و قواعد رژیم مصرف رسانه ای چیست و چگونه رژیم بگیریم؟

1) ساعت مشخصی را صرف فضای مجازی کنید 2) به فضاهای مورد نیاز وارد شوید 3) همه چیز را نخوانید 4) به خانواده برگردیم 5) دروازه بانی کنیم 6) به فکر جایگزین باشیم.

در پایان باید گفت حواس مان به میزان استفاده از رسانه، نحوه ی استفاده از رسانه و محتویات دریافتی از رسانه ها باشد و ما حاکم رسانه باشیم و نگذاریم رسانه ها، زندگی ما را مدیریت کنند تا آسیب های رسانه را به حداقل و بهره وری مان را به حداکثر برسانیم