حد قذف

4 دی 1403 - خواندن 6 دقیقه - 4032 بازدید


حد قذف

معنای جرم قذف این است که شخصی به دیگری تهمت بزند که عمل زنا یا لواط انجام داده است . بر اساس قانون مجازات اسلامی ، مجازات جرم قذف یک مجازات حدی است و در صورت اثبات جرم قذف ، قاذف به مجازات 80 ضربه شلاق محکوم می شود ؛ مگر در برخی موارد استثنائی که این مجازات کمتر است و یا در مواردی که حکم اعدام برای قذف صادر می شود.

تهمت زدن به دیگران از بابت انجام دادن اعمال منافی عفت همچون زنا و لواط علاوه بر اینکه عملی غیر اخلاقی است ، به لحاظ قانونی نیز جرم انگاری شده است و شخصی که به دیگران تهمت بزند، با استناد به قانون مجازات اسلامی و تحقق شرایط قانونی این جرم قابل مجازات خواهد بود.


جرم قذف

مفهوم قذف عبارت است از نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر؛ هر چند مرده باشد. بنابراین هر گاه شخصی با هر بیان و مضمونی به دیگری این مفهوم را بگوید که تو مرتکب عمل زنا و یا لواط شده ای ، جرم قذف محقق می شود.

علاوه بر این قذف که به صورت مستقیم محقق می شود، گاهی قذف به صورت غیر مستقیم انجام می شود؛ با این مثال که مثلا به دیگری می گوید که تو فرزند پدرت نیستی و یا اینکه به فرزند خود می گوید تو فرزند من نیستی. در چنین شرایطی، قذف به صورت غیر مستقیم، به مادر شخص مقذوف وارد شده است و به او تهمت جرم زنا زده شده است.

البته در قانون مجازات اسلامی سایر شرایط تحقق جرم قذف نیز بیان شده است که به موجب آن، عمل قذف دیگری و تهمت رابطه نامشروع زدن به دیگری باید روشن و بدون ابهام باشد و نسبت دهنده یا قاذف، از معنای لفظی که به کار گرفته است اطلاع داشته باشد و واقعا قصد داشته باشد که آن لفظ را به دیگری نسبت داده باشد؛ هر چند مقذوف یا شخصی که به او تهمت زنا یا لواط داده شده است، از معنای لفظ مطلع نباشد.

نکته بسیار مهمی که در مورد جرم قذف وجود دارد آن است که تهمت رابطه نامشروع حتما باید ناظر بر انجام زنا یا لواط بوده باشد تا مرتکب به مجازات جرم قذف محکوم شود. زنا عبارت است از دخول آلت تناسلی مرد به زن به اندازه ختنه گاه و لواط نیز که در ماده 234 قانون مجازات اسلامی بیان شده است، به معنای دخول آلت تناسلی مرد در دبر یا پشت انسان مذکر دیگری است. بنابراین در صورتی که صرفا تهمت ناظر بر رابطه نامشروع غیر از زنا یا لواط بوده باشد، جرم قذف محقق نمی شود.


مجازات حد قذف

جرم قذف، در بردارنده یک مجازات حدی است. مجازات حدی به نوعی از مجازات گفته می شود که میزان آن در شرع مشخص شده است و اعمال آن ارتباطی به قاضی ندارد؛ بلکه قاضی موظف است مجازاتی که در شرع و به تبع آن در قانون ذکر شده را در صورت وجود شرایط، عینا بر مرتکب اعمال نماید.

حد قذف یا مجازات جرم قذف در ضمن ماده 250 قانون مجازات اسلامی بیان شده است . بر اساس این ماده، حد قذف 80 ضربه شلاق است. البته اعمال حد قذف بر مرتکب، به استناد قانون مجازات اسلامی شرایطی دارد که ذیلا به آن اشاره می شود:

جرم قذف در صورتی موجب اعمال مجازات حدی مذکور ( هشتاد ضربه شلاق ) بر قذف کننده یا قاذف می شود که قذف شونده در هنگام قذف بالغ، عاقل، مسلمان، معین و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد؛ پس اگر به عنوان مثال قذف نسبت به یک کودک نابالغ صورت گرفته و یا اینکه وی در عمل تظاهر به زنا یا لواط داشته باشد، مجازات حد قذف اعمال نخواهد شد.

البته اگر قذف شونده نابالغ، مجنون، غیر مسلمان یا جمعیت غیر معینی باشند، قذف کننده نه به حد قذف، بلکه به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش محکوم می شود؛ اما قذف نسبت به شخص متظاهر به زنا یا لواط هیچ مجازاتی ندارد.

در صورتی که شخصی به دیگری نسبت جرم زنا یا لواطی را بدهد که انجام آنها موجب حد نیست، مانند اینکه تهمت زنا در صورت اکراه یا زنا در صورت عدم بلوغ داده باشد، به حد قذف یعنی 80 ضربه شلاق محکوم نشده بلکه صرفا به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود.

در صورتی هم که پدر یا جد پدری، فرزند و نوه خود را قذف نمایند به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شوند.

در صورتی که دو نفر یکدیگر را قذف کنند، خواه قذف آنها مانند هم باشد یا متفاوت باشد، حد قذف از هر دوی آنها ساقط می شود ولی به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می شوند.

در صورتی که قذف یا تهمت رابطه زنا یا لواط از طریق شهادت یا علم قاضی ثابت شده باشد و یا اینکه مقذوف تصدیق کند که این چنین بوده است، اجرای حد قذف امکان پذیر نیست و قاذف به مجازات قذف محکوم نمی شود.

البته در صورتی که شخص قبلا سه بار اقدام به قذف دیگری کرده باشد و به مجازات قذف محکوم شده باشد، برای بار چهارم به اعدام محکوم می شود.

همچنین در صورتی که قذف دیگری عنوان سب النبی را داشته باشد و یا در خصوص ائمه معصومین علیهم السلام و یا حضرت زهرا ( س ) ادا شده باشد، به مجازات سب النبی که اعدام است محکوم خواهد شد.