سعید کیوان پور:شیرانی بیدآبادی
361386 : Researcher ID نویسنده و پژوهشگر مبانی جرم شناسی و روانشناسی اجتماعی Author and resear
192 یادداشت منتشر شدهقتل های ناموسی؟ ؟

قتل ناموسی به ارتکاب خشونت و اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان و خویشاوندان گفته می شود . این زنان به بهانه " ننگین کردن شرافت خانواده خود " خارج از قانون و عدالت مجازات میشوند . ؟ قتل ناموسی و جنایت های ناموسی ، نوعی از خشونت علیه زنان محسوب می گردد.! افزایش موارد قتل ناموسی هشداری است که متولیان امر و مراکز علمی ، آکادمیک و پژوهشی و جامعه مدرسین حوزه علمیه ، باید بیش از گذشته نسبت به این مهم ، حساس شوند .
استاد شیخ هادی نجفی اصفهانی با محکوم کردن قتلهای ناموسی و عدم ارتباط آن با اسلام تصریح میکند : فقط حاکم شرع فقیه عادل میتواند حد جاری کند و تمام این کارها : تجاوز ، قتل و جنایت است و ریشه این قتلها پیروی از جاهلیت دارد و به هیچ وجه مورد تائید اسلام و فقه شیعی نیست ." استاد صادق نیا حقوقدان " در این خصوص می فرماید ، بی انصافی است قتلهای ناموسی را به ناکارآمدی فقه و حقوق نسبت دهیم : تعصب طایفه ای ، مهمترین عامل قتلهای ناموسی است . استاد ( برهانی هم در این باره می فرماید : مجازاتهای ناموسی بازدارنده نیست بلکه میتوانیم از ظرفیت دین و فقه برای کاهش خشونت استفاده کنیم ) در هرصورت قتلهای ناموسی ریشه در تعصب جاهلیت دارد و نه شریعت پاک و هدایتگر اسلام ، حدود اسلامی منحصرا به ید حاکم شرع اجراء میشود . " به عقیده بعضی از فعالان حقوق زنان ، این مشکل ( قتلهای ناموسی ) جدی و هنوز مهار نشده است . قتل ناموسی ریشه در قوانین مردسالارانه داشته و بیشتر در کشورهای اسلامی رخ می دهد ، در حالی که به گفته رهبران مذهبی ، هیچ ریشه ای در اسلام ندارد . زیرا در اسلام سخن از رافت و بخشش و عدالت و عطوفت است .

یکی از مهمترین زمینه های اجتماعی آسیب های اجتماعی از این دست (قتلهای ناموسی ) به تحول سریع فرهنگی و دگرگونی های مناسبات اجتماعی در بازه زمانی کم ، باز می گردد ، به گونه ای که بخشی از جامعه در برابر دگرگونی های سخت مقاومت میکند . در ایران در دو دهه ی گذشته حضور بانوان در فضای اجتماعی گسترش قابل توجهی داشته است و این امر با افزایش سطح سواد زنان و اشتغال زنان و درآمد مستقل بانوان و تغییر الگوهای زندگی و شکل گیری انتظارات تازه از زندگی موجب شده تا در میان لایه هائی از جامعه مقاومت هائی در برابر این تغییرات ظهور کند . ناتوانی دستگاه های فرهنگی و هنجار ساز برای آمادگی جامعه در مواجه با شرایط جدید زمینه چنین شکافی را بیشتر کرده است . آموزش و پرورش و آموزش عالی ، صدا و سیما و دیگر رسانه ها و حتی نویسندگان و اساتید سهمی با اهمیت در جامعه پذیری نسل جدید و آموزش مهارتهای زندگی در شرایط جدید بر عهده دارند . در حالی که نهادهای رسمی آموزشی و رسانه ای در دهه های گذشته نه تنها در اصلاح روشها و رویکردها ی فرهنگی خود تغییرات اندیشیده نشده ای را سامان ندادند . بلکه افزایش مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور موجب شده تا با توجه به تورم ، گرانی ، بیکاری و مانند آنها سن ازدواج افزوده شود و طلاق نیز تحت تاثیر این شرایط عینی رشد قابل توجهی داشته باشد . در شرایطی که بخش هنجارهای جامعه نتوانسته در مقابل شرایط جدید به شکلی پویا از ارزشها و هنجارهای تازه را طراحی و نهادمند کند . همانگونه که اشاره شد بخشی از جامعه در برابر تغییرات مقاومت میکند و بخشی دیگر از ساختار جامعه به صورت عینی با تغییرات محسوسی دست به گریبان است . شکاف حاصله زمینه ای را برای افزایش آسیب های اجتماعی از جمله قتلهای ناموسی و طلاق و سرقت و مانند آن فراهم میکند . عدم تغییر جدی قوانین در مقابل چنین خشونتهای لگام گسیخته ایی و مجازاتهای سبک برای چنین جرائمی عدم آموزش مهارت های زندگی متناسب با شرایط جدید ، به ویژه مهارت مدیریت خشم ، در کنار استمرار شرایط عینی دیگر چون افزایش تغییرات در سبک زندگی مهم ترین زمینه های بروز چنین فجایعی را رقم می زند ، آیا همچنان باید دست روی دست گذارد ؟ آیا قرار نیست با تجدید نظر در قوانین فعلی ، قوانین بازدارنده ای برای مجازات جدی قاتلان چنین قتلهائی تصویب شود ؟ آیا آموزش عمومی در دستور کار نهادهای آموزشی و نیز نهادهای رسانه ای کشوری قرار دارد ؟؟... نظر دادستان انقلاب در زمان امام خمینی ( ره ) _موسوی تبریزی می فرماید : گاهی می شنویم که مردی به اتهام خیانت زنش را کشته است ؟ این توجیه اصلا موجه نیست ! به این را حتی که نمی توان گفت چون ظن خیانت بود من همسرم را کشتم : دادگاه نیاز به دلایل و شواهد و مدارک دارد ، باید حداقل 4شاهد این ادعا را تایید کنند . و از همه مهمتر احترام به علم قاضی و حاکم شرع در این خصوص است اثبات کار خیانت در دادگاه کار راحتی نیست این فقط در مورد زن و شوهر هم نیست ؟ اگر برای مثال مادر یا برادر هم ادعای خیانت را مطرح کنند ، باید شاهد داشته باشند و فرآیند تایید این خیانت به لحاظ قضائی بسیار مشکل است باید با دلیل بسیار محکم و قوی در دادگاه ثابت شود .

